02.07.2015 | 15:02
Вандали подпалиха параклис от 12 век край Сопот
Иконите са струпани в центъра на храма и са запалени

Пожар е лумнал тази сутрин в параклиса „Св. Георги” над Сопот. Няколко пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента.

След потушаването на пожара станало ясно, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени. Полицията извърши оглед, работи се по няколко версии. Една от тях е, че вандалският акт е свързан с протеста на мюсюлмани пред Куршум джамия в Карлово.

Параклисът „Свети Георги“ е от 12 век, намира се над Сопот и денонощно е стоял отворен. До този момент не е имало такова посегателство над него. Наскоро храмът е бил реставриран с дарения. Единствените оцелели икони в пожара са на Св. Георги.

икони-параклис1

Със средства на местни бизнесмени параклисът е ремонтиран, а всички икони са дарени от сопотчани, каза местният свещеник отец Марко.  Тази сутрин хора, които се разхождали в гората, видели да излиза дим от отворената врата на параклиса и съобщили на полицията. Първи при гасенето на огъня се е включил основният дарител – местният бизнесмен Атанас Вангелов, каза кметът на Сопот Веселин Личев.

Кметът е категоричен, че става въпрос за вандалски акт и отхвърли версията палежът да има връзка с проведения преди дни митинг на мюсюлманите в Карлово. Живеем в разбирателство и никога не е имало напрежение между сопотчани на религиозна основа, каза още Личев. Той добави, че жителите на Сопот призовават извършителя да се предаде възможно най-бързо и да поиска прошка.

Под ръководството на Районна прокуратура в Карлово е започнато досъдебно производство срещу неизвестен извършител, унищожил религиозни символи и увредил молитвен храм.

Снимки: btv

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране