12.01.2017 | 0:01
Вечна хибридна дружба: лятото чука на вратата
В Москва съм!

Радио „Фокус“: Министърът на туризма Николина Ангелкова е на работно посещение в Москва. Тя се срещна с ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Русия Олег Сафонов. Ще се потвърдят ли добрите резултати от лято 2016 и през следващия летен сезон? Ще се запази ли положителната тенденция за ръст на руските туристи у нас и какви теми бяха обсъдени по време на тези среща, ще ни каже министърът на туризма Николина Ангелкова.

Николина Ангелкова, МТ: Да, аз в момента съм в Москва и преди малко приключи нашата среща с господин Сафонов. Основното, за което говорихме по време на срещата, беше свързано с това да направим анализ как премина 2016 година и какво предстои за 2017 година, особено за лято 2017, имайки предвид, че то чука на вратата и е изключително важно в момента да стартираме подготовката. Двамата с господин Сафонов подчертахме това, че 2016 година бе изключително успешна за българския туризъм, особено за руските туристи и за ръста, който имаме от Русия… Уверих го, че и 2017 година ще продължи със същите темпове. Коментирахме, че е важно България, независимо от политическата ситуация, да продължи своето активно присъствие на руския пазар, който е много важен за нашата страна, и също така да продължи да участва на големи изложения, както и на регионални такива. Продължаваме с организирането на кръгли маси… Също така господин Сафонов отбеляза с голямо задоволство, че мерките, които правителството предприе, свързани с осигуряването на безопасността и сигурността на руските туристи, са изключително адекватни и е важно те да продължат в същия диапазон, защото това е на първо място при избора на дестинация. Всъщност знаете, че още миналата година по време на срещата между премиера господин Бойко Борисов и господин Сафонов се пое този ангажимент, който изключително успешно изпълняваме по време на летния сезон и продължава сега и за зимния, и ще продължи да се изпълнява, защото, както казах, много е важно сигурността и безопасността на туристите да бъдат осигурени.

Водещ: Имаме ли някакви конкретни прогнози и очаквания за ръст на руските туристи през лято 2017 година?

Николина Ангелкова: Това, което с него договорихме в изключително приятелска атмосфера, е, че е важно ръстът, който постигнахме 2016 година, да го имаме и за 2017 година, да се борим отново за такъв 40-процентов ръст, което ще бъде изключителен успех. Ако получим отново такъв 40-процентов ръст и през 2017 година, ще бъде наистина един грандиозен рекорд. Консултирахме, че има потенциал това да се случи, важно е да продължи да се работи с абсолютно същия темп, изключително активно, да продължи видимото и активно присъствие на България на територията на Руската федерация, по отношение на рекламиране на българския туристически продукт и, разбира се, да се осигурят максимално всички условия, които сме договорили през 2016 година, и сега да продължат 2017 година, свързани с качеството на продукта, с осигуряването на сигурността и безопасността на руските туристи. Важно е телефонът, който Министерството на туризма откри за руски туристи, да продължи да функционира, защото се оказа изключително полезен по отношение на обратната връзка.

Водещ: През миналата година страната ни получи награда за най-добро направление за семейна почивка на руските туристи, имаме ли основата да се запази тази добра тенденция и да се подобрят тези добри резултати?

Николина Ангелкова: Да, имаме такава основа, и смятам, че това, което зададохме като посока, благодарение на изключително доброто сътрудничество и работа, която има между България и Русия в областта на туризма, между Министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм, и добрите и приятелски взаимоотношения, които в процеса на работа бяха създадени между мен и господин Сафонов, е важно да се продължи в този дух работата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране