20.04.2019 | 0:01
Венецуела е най-бедната страна в света с 8 млн.процента инфлация
Тайланд отново е с титлата на "най-малко бедна" икономика

Инфлацията, която се очаква да достигне 8 млн. процента през тази година, определя Венецуела като най-бедната икономика в света. Южноамериканската нация е на върха на класацията в Индекса на бедността (Misery Index) на Bloomberg за 2019 г. Тя обобщава инфлацията и перспективите за безработица за 62 икономики за пета поредна година. Венецуела и шепа други в „най-бедния“ лагер се намират в самотна битка срещу високата инфлация, наред с високите нива на безработица, съобщи еconomic.bg

Тайланд отново е с титлата на „най-малко бедна“ икономика, въпреки че политиките на правителството за намаляване на безработицата изглеждат по-малко забележими, отколкото подобряването на Швейцария, която е на второ място. Сингапур запазва мястото си от миналата година в Топ 3.

САЩ са се преместили шест места назад до 13-о място, а Великобритания подобрява резултата си с четири места до 16-о място.

Индексът на Bloomberg разчита на вековната концепция, че ниската инфлация и безработицата обикновено илюстрират колко добре трябва да се чувстват жителите на икономиката. Резултатите за тази година се основават на проучванията на Bloomberg, докато предишните години отразяваха статистически данни.
Понякога, разбира се, ниските нива може да бъдат подвеждащи в двете категории: упорито ниските цени могат да бъдат признак за лошо търсене, а твърде ниската безработица ограбва работниците, които искат да преминат към по-добри работни места, например.

Тенденцията на покачване на цените в Индекса на бедността е промяна от миналата година, когато страховете от инфлацията в редица страни повишиха техните резултати относно очакваната бедност. Икономисти, анкетирани от Bloomberg, виждат почти половината от 62-те икономики с по-ниски темпове на инфлация, отколкото през 2018 г., докато по-голямата част от тях се очаква да намалят безработицата.
Русия влошава резултата си до 17-ата най-бедна икономика, което се дължи на прогнозите за по-високи цени и стагнация в безработицата.

Заедно с Венецуела към най-затруднените страни са Аржентина, Южна Африка, Турция, Гърция и Украйна – всяка, от които запазва същия ранг като миналата година, показвайки силен икономически стрес и оскъден напредък в укротяването на цените и връщането на хората на работа.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране