29.06.2016 | 0:01
Винетките са незаконни, но държавата няма да връща пари
32 върховни съдии са с особено мнение по тълкувателното решение на ВАС, че обезщетение за вреди от незаконни наредби не може да се търси по ЗОДОВ

Гражданите и бизнесът не могат да търсят обезщетение за вредите, които им е причинило действието на незаконни постановления, наредби и тарифи по реда на Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). Това гласи тълкувателно решение на мнозинството във Върховния административен съд. 32 от 75 върховни съдии, участвали при вземането му, обаче са с особено мнение по въпроса. Любопитното е, че мотивите на ВАС са с дата 27 юни, т.е. обосновката е отнела три месеца от съдебното заседание, на което са разглеждани – 22 март.

Подлежат ли на обезщетяване по чл. 1, ал. 1 от ЗОДОВ вредите, причинени на граждани и на юридически лица при или по повод изпълнението (действието) на подзаконов нормативен акт в периода преди той да бъде отменен като незаконосъобразен или обявен за нищожен, гласеше въпросът, по който различни съдилища поискаха тълкувание. Мнението на ВАС е от изключителна важност при последващите съдебни дела във връзка с отмяната на по-скъпите винетки, въведени от ГЕРБ за 2016 г.

Запознати твърдят, че по този начин, въпреки че новите цени на винетките са незаконни, държавата няма да връща пари на шофьорите. ДУМА припомня, че миналата седмица в Административния съд бе образувано дело по жалби на граждани и организации относно новите тарифи на стикерите. Обжалва се не ценообразуването, а начинът на приемане на постановлението – без обществено обсъждане. Върховната административна прокуратура също обяви новите цени за незаконни и подкрепи жалбите в съда. Регионалният министър Лиляна Павлова се заинати, че делото не е предрешено. Решението на ВАС идва дни преди разглеждането на жалбите, което е насрочено на 14 юли. „Каквото и да е решението на 14 юли, ако е в полза на държавата, постановлението остава в сила, а ако постановлението е, че е незаконосъобразно, ние, разбира се, ще обжалваме на тричленка. Така че то няма да влезе в сила веднага, тъй като подлежи на обжалване, защото считаме, че процедурата е проведена законосъобразно“, заяви преди дни Павлова.

Предвид досегашните решения, очаква се ВАС да определи рязкото поскъпване на винетките за незаконно. С тълкуването на ЗОДОВ обаче държавата няма да започне връщането на надвзетите пари. Появиха се мнения, че управляващите ще връщат пари, но само за периода след отмяната на винетките. Визира се втората половина на годината, когато приходите са нищожни – логично повечето от шофьорите се сдобиха с годишни винетки още през първите два месеца.

Под тълкувателното решение 32-мата върховни съдии с особено мнение се мотивират пространно и обосновано. Според тях „по реда на чл. 1, ал. 1 ЗОДОВ подлежат на обезщетяване вредите, причинени на граждани и на юридически лица от действието на подзаконовите нормативни актове, отменени като незаконосъобразни или обявени за нищожни по реда на АПК“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране