25.11.2015 | 0:01
Воденичаров прави нов скандал с неоосмански форум
Международна среща по балканистика, платена с турски пари, се открива утре в академията

Нов бурен обществен скандал се развихря след поредната нестандартна проява на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров. Международна среща по балканистика, платена с турски пари, се открива утре в академията, насред течащите международни скандали заради поведението на Турция.

Патрони на форума са лично акад. Воденичаров и ректорът на университета в Истанбул проф. Махмут Ак. Обяснение за провеждането му е страстта на председателя на БАН да установявал разбирателство на Балканите. Неотдавна той сътвори скандала с Вселенския патриарх, причинил проблем на държавата и на църквата, след което бе обявен за кандидат-президент.

В поканата за участие към учените са били строго фиксирани темите и е оповестено безпрецедентно, че ще се допуснат само доклади, одобрени от организаторите от Истанбулския университет. Форумът се предшества тази вечер от представяне на книгата „Стратегическа дълбочина“ на турския премиер Ахмет Давутоглу, идеолог на неоосманизма и за Балканите като „османско наследство“ на Турция.

БАН приема месец след завършилия конгрес по балканистика тази конференция, останала анонимна сред научната колегия. От 2011 г. турците инициират такива срещи, дублиращи дългогодишните международни конференции и конгреси на Асоциацията за изучаване на Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО, напомня в мрежата проф. Румяна Михнева. Таксата за участие е била 150 евро и наши учени може да има само ако им я плаща турската страна, подозира Михнева. Като съорганизатори са посочени институтите по балканистика и по български език. В програмата, огласена в някои медии, се четат теми като например „Възход на Сливен (Ислими) от балканско село до провинциален център на Отоманската империя“ на проф. Мустафа Сайяр.

2 коментара

  1. Bedna, bedna Balgaria каза:

    Ние винаги сме слуги на губещите. Какво да се прави, дефектен ген.

  2. румен каза:

    турска подлога, къде ти е феса

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране