16.02.2018 | 0:01
Вятърът съвсем обърка олимпиадата
Нови две състезания бяха отменени, организаторите евакуираха олимпийския парк заради падащи предмети

Силният вятър, който бушува в олимпийските обекти почти от самото начало на игрите в ПьонгЧанг`18, съвсем обърка състезателната програма и постави под опасност нормалното завършване на надпреварите в алпийските ски.

Вчера организаторите се видяха принудени да отменят дори и дисциплината, която най-малко зависи от вятъра – слалома. Поривите в алпийския център Йонгпьонг вчера сутринта достигнаха над 70 км/ч и така надпреварата на жените бе отложена поне до петък. В предните дни по същите причини бяха отменени състезанията в гигантския слалом за жени и мъжкото спускане, които са пренасрочени за тази сутрин. Само ден по-късно – в петък, програмата вече предвижда супер-Г за мъжете и отменения вчера дамски слалом.

Въпреки това от МОК все още са оптимисти. „Ако вятърът продължава да духа в следващите 15 дни, ще бъде проблем, но за момента всичко е наред. Международната федерация по ски е подготвена за ветрове, за много сняг, както и за липса на сняг“, заяви говорителят на МОК Марк Адамс.

Вятърът обаче разстрои дори програмата на биатлона. Техническата комисия в този спорт прецени още 3 часа преди насрочения старт на индивидуалната женска надпревара на 15 км, че тя трябва да се отложи. Причината не бе толкова в това, че поривите ще пречат на стрелбата, колкото в нападалите по трасето за ски бягане клони, кори от дървета и всякакви други боклуци, които нямаше как да бъдат разчистени. Така днес, ако всичко е наред, ще се проведат наведнъж двата индивидуални старта – на 15 км (жени) и на 20 км (мъже).

Вчера пострадаха дори и несъстезателни обекти като олимпийския парк и чест от медийните центрове. Парк, в който е фензоната, бе затворен още сутринта, тъй като там някои от паната и по-леки метални конструкции започнаха да падат. Достъпът на посетители бе забранен чак до вечерта, а зрителите бяха посъветвани въобще да не излизат на открито. Акредитираните медийни екипи също бяха помолени да си вършат работата възможно по-малко по откритите олимпийски обекти.

И насред цялата тази суматоха най-неочаквано се проведе северната комбинация (ски скокове и ски бягане). Там първоначално скоковете, които са най-рисковото състезание при силен вятър (при скорост над 4 м/сек, или 14.6 км/ч, по правилник не се скача), бяха отложени. Но след около три часа бе взето решение надпреварата да започне, за което спомогна и опънатата над горната част на нормалната шанца предпазна мрежа, която да спира поне поривите, идващи в гърба на скачачите. Ски бягането на 10 км след това не бе проблем.

А най-щастлив накрая се оказа Ерик Френцел, който стана първият „комбинатор“ от 38 години, който успява да защити олимпийската си титла в тази дисциплина. Предишният бе пак германец – Улрих Велинг (ГДР), който взе златните отличия в Инсбрук`76 и Лейк Плесид `80.

29-годишният Френцел бе едва 5-и след скоковете от нормалната шанца със 109.6 м (121.7 т.). В ски бягането обаче навакса пасива от 38 секунди след победителя от първата част – Франц-Йозеф Рерл (Ав, 112 м и 130.6 т.), и триумфира.

Втори, както и в Сочи`14, завърши японецът Акито Ватабе (3-и в скока със 105.5 м и 123.7 т.). Той тръгна с 8 секунди по-рано от германеца, но финишира на 4.4 сек. след него. Бронзовия медал спечели Лукас Клапфер (Ав), който пое по трасето за ски бягане четвърти (скок от 109 м и 122.6 т.), със закъснение от 32 секунди.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране