17.07.2017 | 20:43
За топките на олигарсите
Откак Борисов се възцари на трона, няма олигарх или бизнес, който да не е под контрол. Всичките до един са мачкани с данъчни проверки, прокурорски проверки, обвинения, разкарване по следствия, с репортажи в новините

В България се е установил нещо като Путински модел. Олигарсите са хванати за топките и се отчитат на …вожда. Той се прави, че няма нищо общо.  Все пак, има някои разлики. Олигарсите в Русия са назначени. В България са „допуснати”. Откак Борисов се възцари на трона, няма олигарх или бизнес, който да не е под контрол. Всичките до един са мачкани с данъчни проверки, прокурорски проверки, обвинения, разкарване по следствия, с репортажи в новините и др. Това се е случвало с Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Марешки, Огнян Донев, Сашо Дончев, Прокопиев и кой ли не. Не че някои от тях не са достойни за такива проверки и за съд, но те се правят само докато клекнат и дадат  каквото се иска от тях. А който се запъне – видя се какво стана с Цветан Василев. Направо го събарят.

Производителят на хапчета

Огнян Донев е собственик на „Софарма”. Фармацевтичният бизнес, както е известно, е силно печеливш. Донев е от най-едрите олигарси, бил е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. И затова здраво го държат за топките. Когато през 2010 г. Донев купи заедно с Любомир Павлов вестниците „Труд” и „24 часа” и се опитаха да ги направят независими от властта на Борисов (неуспешно), и двамата бяха подложени под натиск да ги продадат. За по-убедително бяха смачкани от масирани данъчни и прокурорски проверки. И на двамата повдигнаха по две обвинения, а на Донев поискаха рекордна парична гаранция от 500 000 лева. Нищо от тези гръмовни обвинения и репортажи в новините не мина в съда. Резултатът е, че двамата продадоха вестниците на когото трябва. Сега Донев е по-нисък от тревата и по-тих от водата.

Хазартният бос колекционер

Васил Божков е безспорен монополист в хазарта в България още от 90-те години. А хазартът, както е известно, е най-печелившия бизнес, повече от всички останали. И освен това е най-чистото класическо средство за пране на пари. А от пране на пари се изкарва горе-долу колкото от хазарта. Божков си е спретнал колекция от антики, която се оценява на около 200 млн. евро. Подходящо мото за колекцията е „Изкопано в България”. И може да бъде събрана в музей по-голям от Националния исторически. Божков е хитър, прави отстъпки. Не се оставя триото Борисов – Пеевски – Цацаров да го хванат за топките, дава им каквото поискат и без бой. Така сега водопадът от лотарии по телевизиите не е само негов, дал е нещо на когото трябва.

Свинаря

Герголан или Свинаря са популярните прякори на Георги Гергов. Първият си милион направил от свине. Голям инвеститор и голям длъжник на банките, с много бизнеси, хотели, прибра си Пловдивския панаир, купи си ЦУМ от една чужда фирма, която пък го купи от държавата. И точно в ЦУМ Герголан е домакин на странни срещи на главния прокурор с други едри бизнесмени. Нещо като явочник, дал си терена да може Цацаров да изнудва, също като ченге от ДС отпреди години. Свинаря беше наказан, след като се разприказва за срещата в ЦУМ, провокиран от признанията на Сашо Дончев. Иначе досега минаваше между капките, рекет не е усещал на гърба си. Който не спазва омертата, ще пати.

Продавачът на нафта (и татко му)

Валентин Златев е шеф на „Лукойл”-България и монополист на пазара на горива. От него купуват горива и останалите вериги бензиностанции и негласно са обединени в картел, всички продават на еднакви цени. Това го знаят всички шофьори, само Комисията за конкуренцията не може да го установи. Но Златев е меринджей на (голяма) заплата. Истинският богаташ обаче е Златев-баща, оценен по активите на неговите фирми, обединени в „Агрохолд”, на около 300 млн. лева. Златеви владеят целия район около Правец, всички услуги. Построили са си там хотел и голф игрище за 60 млн. евро. Откъде Златев баща е забогатял толкова, като е бил само един кмет на Правец близо 30 години? По-важно е, че е бил доверен човек на Тодор Живков, един от най-близките му. Златеви могат да се видят на някои снимки в Правец, заедно с Живков и неговия бодигард Борисов. Оттам започва топлата връзка. Затова той се разминава досега с формите на рекет. Макар че веднъж отнеха лиценз за акцизен склад на „Лукойл”, не се знае това дали не беше театър, само временно.

Шиши

Делян Пеевски, наричан галено Шиши, всъщност е олигарх номер едно, защото играе комбина с премиера и заедно решават кого да хванат за топките. Набутал се е в какви ли не бизнеси, най-големите. Шиши го създаде банкерът изгнаник в Белград, като го натъпка с кредити и той си напазарува всичко. Започна с вестници, с които спечели сърцето на Борисов, като постепенно станаха комбина и сега медиите на Пеевски дънят денонощна пропаганда за успехите на премиера-слънце. Според някои публикации и Борисов е съдружник с Шиши в компании като „Булгартабак” и др. Те двамата си назначиха за главен прокурор Цацаров и успешно го използват като бухалка, да им помага в бизнеса и политиката. Най-известната жертва на това трио е банкерът Цветан Василев, чиято банка събориха, а който имаше да връща там кредити, се облажи. А активите ги прилапаха – пак който трябва.

Протестърският олигарх

Иво Прокопиев е собственик на финансов холдинг, в комбина с медийната група „Капитал-Дневник”, която помага на бизнеса му. И е щедро (ама наистина) спонсорирана от фондация „Америка за България”. Финансовият холдинг на Прокопито (както го наричат), е прилапал различни бизнеси от застраховане до производства. И също е голям длъжник. Но бизнесът върви. Прокопито при първия кабинет на Борисов му оказваше мощна подкрепа с „научните” си публикации, допълващи жълтите вестници, защото поне четирима министри от тогавашния кабинет бяха в приятелския му кръг. Прокопито развиваше идеята, подобно на насипното дясно, че могат да управляват, като се качат на гърба на Борисов. И така влезе във война с Пеевски, който направо играе комбина с Борисов и му дава каквото иска. Абе, в края на краищата всички се бият за място в сърцето на вожда.

Търговецът на хапчета

Веселин Марешки е мултимилионер от търговия с лекарства, който се осмели да навлезе и в търговията с горива. Тук вече сгази лука, защото засегна интереса на монополиста „Лукойл”, в който ключова фигура е Валентин Златев, който пък е приближен на Бойко Борисов. И срещу Марешки се започнаха проверки, прокурорски обвинения, плюс тежка медийна атака с непрекъснати публикации и тв разследвания. Не че няма за какво, но сега гледаме първи епизод мачкане на топките. Предусетил това Марешки се втурна в политиката, сега му поискаха имунитета. Ще го мачкат, мачкат, докато клекне. Още не се знае какво ще поискат от него, но току виж утре станал коалиционен партньор на Борисов в парламента.

От в. „Прас прес” (https://prass.press)

 

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране