23.02.2018 | 0:01
Западът „иска главата“ на Вучич
Сръбският президент е взет на мушка заради независимата си политика и традиционните отношения с Русия

При посещението си в Белград руският външен министър Сергей Лавров отправи драматично предупреждение, че Западът „иска главата“ на президента Александър Вучич заради тесните му връзки с руския лидер Владимир Путин, съобщи електронното издание Srbija Danas („Сръбия данас“).

Според източник от сръбските разузнавателни кръгове Лавров е представил на Вучич доказателства, че ловът за главата му е във фаза на изпълнение. „Това бе предшествано от цяла поредица от събития, за които само невежи хора може да мислят, че не са свързани – убийството на Оливер Иванович, арестуването на американски шпиони в сръбската столица“, отбеляза източник от сръбските разузнавателни структури (Иванович бе лидер на сърбите в Косово – ред.). Западът иска главата на Вучич заради връзките му с Путин, заради отказа му да наложи санкции на Русия и да признае Косово. Анализаторът Драгомир Андeлкович отбеляза, че Владимир Путин по всяка вероятност ще бъде „загрижен“ за Сърбия и нейния президент. „Руснаците ще направят всичко, за да дадат на Вучич цялата налична информация и да му осигурят защита“, изрази увереност Андeлкович.

Двудневното посещение на Лавров в Белград съвпадна със 180-годишната от установяването на дипломатическите отношения между Сърбия и Русия. По време на цялата ни дипломатическа история Сърбия и Русия никога не са били една срещу друга, това е рядък пример, подчерта Вучич на вчерашната си среща с госта. По-късно на съвместната пресконференция той каза:“Лавров ми предаде писмо от президента Путин, който пише по един много хубав начин за двустранните ни отношения. Аз предадох на Лавров писмо до Путин с благодарност за всичко, което е направил и с надеждата да направим още повече“.

Сърбия върви по европейския си път, но ще продължи да изгражда възможно най-добри отношения с Руската федерация, с желанието си те да стават все по-добри…Предполагам, че ще има различни пожелания и натиск тези отношения да вървят в друга посока, но Сърбия ще запази същата линия на поведение, ще зачита традиционно добрите си отношения с Русия. Сърбия е независима държава и сама взима решения и така ще бъде и в бъдеще“, каза още Александър Вучич. Той потвърди, че „Сърбия няма да въвежда санкции срещу Русия“. Вучич благодари на „Русия, че защитава териториалната цялост на Сърбия и че подкрепя позицията на Белград по отношение на Косово.“

Вучич разкри още, че е предал на Лавров писмо до семейството на руския пилот Роман Филипов, загинал геройски в Сирия. „Завърших това писмо с думи за храброст, която възхити сръбския народ“.

На свой ред Сергей Лавров изтъкна, че „Русия и Сърбия са партньори и Москва подкрепя усилията на Сърбия към ЕС, но и нейните отношения с Евроазиатския съюз“. Според него „военният неутралитет на Сърбия е сред най-важните фактори за стабилността на Балканите“. Той каза, че ако „САЩ бъдат поканени да се включат в преговорите между Белград и Прищина, а Сърбия покани Москва, Русия няма да стои настрани“.
„Русия е срещу това балканските държави да се изправят пред избора – Запад или Русия. Всяка една държава сама избира своите партньори, съгласно своите интереси…Не се страхуваме за Сърбия, докато тя има на власт избрани от народа хора. Не се страхувам от украински сценарий в Сърбия“, каза още Лавров.

Той добави, че „сръбско-руският хуманитарен център в Ниш се занимава само с хуманитарна дейност, за разлика от базата в Бондстийл, (Косово – ред.), където не е ясно какво правят американските колеги“.

Междувременно посолството на САЩ в Тирана осъди скандалното изявление на премиера Еди Рама, който пожела след 10 години Албания и Косово да имат общ президент. „Посолството на САЩ е разочаровано от изявлението на Еди Рама за Албания и Косово…Трябва да се избягва риториката от миналото, защото тя вреди на отношенията на Албания с нейните съседи“, казва се в становището на посолството. ЕС вече осъди изявлението на Еди Рама.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране