12.01.2019 | 0:01
Започва дело срещу частен съдебен изпълнител заради случая с либийския танкер
Тотко Колев е действал с цел да се набави облага за частна фирма

Прокуратурата е образува дело срещу частния съдебен изпълнител Тотко Колев заради отнемането на либийския танкер „Бадр“. Според обвинението Колев е действал с цел да се набави облага за частна фирма.
Случаят доведе до заплаха от страна на либийските власти, че ще задържат всеки български кораб, навлязъл в акваторията на Джамахирията.

Танкерът бе задържан от българските власти на пристанище Бургас през ноември миналата година. Фирмата „Булгаргеомин“ претендира за обезпечение на дълг на либийската държава за 9,25 милиона долара. Твърдението на българската фирма е, че парите трябва да се платят от търговското дружество, което оперира танкера, защото то е собственост на Либийската държава.

„Булгаргеомин“ твърди, че дългът е бил обезпечен с ипотека върху танкера. Бургаският съд обаче спира изпълнително делото с изричен акт. Въпреки това частният съдебен изпълнител провежда незаконни действия по реализация на публичната продан на кораба, която е приключила с възлагане на танкера на българското дружество, казва прокуратурата.

„Булгаргеомин“ представя ипотека, изповядана от гръцкия нотариус Йоана Андреадаки, пише изданието Maritime.bg. Тя обаче твърди, че „такава ипотека не съществува, а самата тя е станала обект на груба злоупотреба“. Според Андреадаки „Булгаргеомин Лтд“ е подала молба за принудителен запор на кораба „Бард“ на базата на фалшифицирани документи. Дружеството отговаря, че това не е вярно.

В момента танкерът се намира в Черно море, но е извън българските териториалните води. Прокуратурата се задейства след сигнал от адвокатите, които представляват интересите на либийския оператор на танкера. Сигналът е подаден на 21 декември.

Триполи обвинява България, че е провела буквално „пиратско“ превземане на нейния кораб.
Заради разразилия се скандал, миналата седмица в Ню Йорк Либия е инициирала среща на ниво постоянни представители в ООН тъй като принудителната смяна на флага се тълкува като посегателство срещу националния суверенитет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране