12.05.2017 | 12:42
Здравето, а не „активното мероприятие“ с „Двойната къща“, е причината Рашидов да не е министър
Скулпторът отрече да познава Киро Японеца, собственикът на съборения паметник на културата

Здравословното състояние, а не „активното мероприятие“ със събарянето на т.нар. „Двойна къща“ в центъра на София, е причината Вежди Рашидов да не  стане министър на културата. Това обяви председателят на парламентарната комисия по култура пред бТВ.

Къщата, която е паметник на културата, беше съборена с подписа на Вежди Ращидов като културен министър след парламентарните избори. Разрешението за разрушаване на къщата Рашидов дал между двата тура на президентските избори. След събарянето на паметника граждани се заканиха да протестират, ако Рашидов отново стане министър на културата. След което той стана председател на парламентарната комисия по култура в 44-тото Народно събрание. Вежди Рашидов отрече да се познава със собственика на съборената къща – бизнесмена Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, който е и собственик на бизнес център в съседство.

„Да се даде път на по-младите“

Рашидов все пак призна, че е бил кандидат за министър на културта, но е трябвало сам да реши дали да приеме поста.  „Беше ми трудно да го съобщя на премиера Бойко Борисов, защото работех с него прекрасно. Ставам на 65 г., трябва да се даде път на по-младите“, каза Рашидов и добави, че „има нужда от спокойни старини“.  „Време ми е емоциите малко да спаднат и да се живее по-разумно… Искам да остарея като скулптор. Като министър по-малко влизах в ателието“, каза председателят на парламентарната комисия по култура.

Премиерът проявил разбиране. „Бойко е интересен чешит и прагматичен човек. Беше му тъжно, че няма как трети мандат да продължа в екипа му“, каза Рашидов. И уточни, че „всичко си има край, никой не е женен за
властта и никой не бива да живее с чувството, че това е безкрайно“.  Рашидов определи новия министър на културата Боил Банов като подготвен и уравновесен човек, който познава материята. „Той вдигна Хасковския театър на крака, прекрасно работихме две години”, каза Рашидов. Банов беше зам.-министър на културата по времето на Вежди Рашидов.

„Не е честно да нося цялата отговорност“

Рашидов нарече скандала с „Двойната къща“ „активно мероприятие“, което му се спретва, и „мръсен удар“.
„Не е честно да бъда натоварен с цялата отговорност по случая, без да имам вина“, каза бившият културен министър. Той отново разви защитната си теза, че решението да бъде отнет статутът на паметник на културата на „Двойната къща“ е взето от експертна комисия, в която влизат повече от 20 души от министерството, а той само финално слага подписа си на протокола. Той просто спазвал стриктно закона, а и „министърът на културата не издава заповеди и документи за събаряне“.

„За да се събори една сграда, преди това трябва да има приет инвестиционен проект, някой друг ги приема тези неща. Не съм Пиночет, не мога да взимам еднолично решение“, каза Рашидов. По този начин той прехвърли отговорността на Столична община. От там пък преди време казаха, че на тях не им е оставало нищо друго освен да изпълнят разпореждането на Рашидов.

„Най-гнусното нещо“

Вежди Рашидов нарече „най-гнусното нещо“ опита на един бивш министър да влоши нещата. Очевидно Рашидов коментираше изказването на бившия министър на културата в кабинета на Пламен Орешарски Петър Стоянович. Той заяви, че му е бил предлаган подкуп от 100 хил. лв., за да бъде съборена „Двойната къща“. По думите на Стоянович подкупът бил предложен от „представител на инвеститор“. „Не познавам никакъв Киро Японеца, нито ми е предлагал нещо“, каза Рашидов. Собственик на „Двойната къща“ е бизнесменът Кирил Кирилов, известен като Киро Японеца, който оцеля в атентат извършен пред бизнес центъра му в съседство със съборения паметник на културата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране