11.10.2017 | 0:01
Здравният министър въртял далавери с дъщеря си във ВМА
Седем месеца няма развитие около аферите на Николай Петров, който уж е разследван от Военна прокуратура

Настоящият здравен министър проф. Николай Петров е станал клиент на прокуратурата заради действията си като началник на Военномедицинската академия. Сайтът „Афера“ дори публикува снимки на доклад от вътрешен одит във ВМА, подписан от началника на звеното Славчо Златков. Проверката е за периода 1 юни 2014 г. – 31 януари 2017 г., през който Петров е начeло на ВМА. Одитният доклад е от 59 страници. „Във връзка с установените пропуски и нарушения в Закона за обществените поръчки и съмнение за наличие на индикатори за нередности, копие да се изпрати по компетентност до Агенция за държавна финансова инспекция и Военно-окръжна прокуратура“, пише в документа от 24 март т.г.

„Извършен беше извънпланов одитен ангажимент за даване на увереност във Военномедицинска академия относно оценка на законосъобразността и ефективността на извършените дейности по управление и контрол на бюджетните и други средства за периода 01.06.2014 г. – 31.01.2017 г. Докладът от извършената проверка е изпратен по компетентност във ВОП и в АДФИ“, лаконично е разписано в отчета за дейността на Министерството на отбраната за периода 27 януари – 25 април т.г.

Посочва се, че през 2014, 2015 и 2016 г. ВМА така и не изпълнява плана за собствените си приходи. Констатира се, че помещения във ВМА са дадени за частна практика на лекари от същата болница. Има подозрения за опорочени търгове за отдаване на площи на един и същи собственик на фирми, който участва с различни оферти и така се допуска манипулиране на крайната цена за отдаване под наем. В резюмето на одиторския доклад има констатации за нарушения на Закона за обществените поръчки и констатации за конфликт на интереси.

Отбелязано е, че Академията сключва договор за 1 117 731 лева с ДДС с „Ортопедие-Инвескс“.  Дружеството е обединение между две фирми – „Ортопедие-БГ“ и „Инвекс-Трейдинг“, АД. Договорът е за доставка на остесинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, атероскопски консумативи и импланти за неврохирургия по обособени позиции за нуждите на ВМА и подчинените й структури в София, Пловдив, Плевен, Сливен.

Договорът е сключен, въпреки че дружеството не представя доказателства, че е надлежно регистрирано – липсват удостоверения за данъчна регистрация, БУЛСТАТ, поради което няма данни и за ЕИК, което е в нарушение на Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки. При подобни неизправности всеки участник по ЗОП следва да бъде отстранен, констатират одиторите. Необходимите удостоверения не са предоставени при сключването на договора на 13 януари 2015 г. В доклада се подчертава, че това нарушение не може да се третира като маловажен случай. Плащанията по договора пък не се осъществяват към „Ортопедие-Инвекс“, а по сметка на „Ортопедие-БГ“ ЕООД, което е в нарушение на ЗОП. Според одиторите ВМА е допуснала нарушение на Закона за обществените поръчки и неговия правилник, с което се нарушават обществени интереси и се създават условия за заобикаляне на данъчното законодателство от страна на изпълнителя.

Месец след сключването на договора на „Инвекс Трейдинг“ e наложен запор, липсват данни ВМА да е информирана, макар фирмата да е задължена да го направи. От септември 2016 г. „Ортопедие-БГ“ е с отнет сертификат ISO 9001 на 8.09.2016 г., а документът й е бил необходим до 17 август 2017 г. „Трябва да бъда дискредитиран. Обвиненията не се отправят случайно“, оплака се здравният министър. Той заподозря, че е засегнал много интереси, защото е намалил разходите с 20 млн. на годишна база. Интересите са на тези, които не могат да взимат тези милиони, коментира той.

В схемата е замесена и дъщеря му

Седалището на „Ортопедие БГ“, която прибира милионите от ВМА, е в столичния кв. „Витоша“, на ул. „21 век“ 9. Управител е Павлинка Нецова, която е и едноличен собственик на рекламната фирма „МЕД Комюникейшън“ ЕООД. Това дружество и „Ортопедие-Инвекс“ са регистрирани на същия адрес. На този адрес е регистрирана и фирмата „РП ПР Консултинг“, представлявана от Ивелина Давидкова. До 11 август 2014 г. собственик на капитала на тази фирма е Руслана Николаева Петрова, дъщеря на настоящия министър на здравеопазването и ексшеф на ВМА ген. проф. Николай Петров. Одиторите отбелязват това като индикатор за свързани лица и наличие на конфликт на интереси и отправят препоръка за проверка на обстоятелствата.

През лятото на 2014 г. Руслана Петрова оглави дирекция „Връзки с обществеността“ на МЗ, назначена от тогавашния служебен министър Мирослав Ненков. Запознати видяха в това жест към ексначалника му Николай Петров. Само на 23 години Петрова стана шефка на кабинета на следващия здравен министър Петър Москов. Към този момент е едва бакалавър по журналистика от СУ „Св. Климент Охридски“, но пък е записала 3 магистратури едновременно – „Здравен мениджмънт и обществено здраве“ в МУ, „Финансов мениджмънт“ в УНСС и „Реклама и публични комуникации“ в СУ. Шефовете на кабинети обаче задължително трябва да имат защитена магистърска степен, което не й попречи за шеметната кариера.

бутони за споделяне


1 коментар

  1. Месояд каза:

    Н.Петров ако не е „играч“ от класа как би стигнал от Средец /Грудово/ до София и да министерства от името на Шайка-та. Проверен и внедрен.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране