09.08.2017 | 12:53
Зелените са се превърнали в доходоносен бизнес. Птиците са навсякъде!
Цялата Странджа е очертана с черно, там са най-тежките забрани

Хората трябва да бъдат компенсирани. В земите, които влизат в „Натура 2000“ не може да се прави нищо, нито да се копае, нито да се строи, нито да се сее – нищо. Това заяви пред БНТ вицепремиерът Валери Симеонов. Казусът „Калиакра“ скара екозащитниците със собствениците на земи, които са притиснати до стената от решението на европейския съд.

„Сега е Балчик, Калиакра, ще стигнем и до Рила. Зелените организации са се превърнали в един доходоносен бизнес. Птиците са навсякъде, това е кошмар. Изключително тежка ще бъде задачата на нашето правителство. Дай боже да получим някакво разбиране“, заяви Симеонов. „Проблемът е тази голяма европейска организация за защита на птиците.

Некомпетентното правителство на Станишев е приело тези условия и сега сме с вързани ръце. На Запад се грижат много за опазването на природата, защото там просто не е останала природа. Решението трябва да се търси с плащането на чужди грехове. Държавата, със съдействието на общините, трябва да намери начин да компенсира тези хора, чиито земи попадат в тази зона – или с парцели, или с финансово обезщетение. Какво ще донесе това на България, това са едни пустеещи земи“, отсече вицето на Бойко Борисов. На въпрос кой е предложил това да бъдат територии от „Натура 2000“ Валери Симеонов потвърди, че това са природозащитните организации, които са много влиятелни както тук, така и в Европа. „Когато нямат информация, хората реагират. Трябва да се уточни на кой му продаде земята в този участък. Общо са едва една трета и държавата трябва да ги овъзмезди. Масовите протести не бяха много правилни, защото още не се знаеше точно какво ще се прави“, заяви Симеонов.

„До края на септември могат да ни нашибат санкции, защото сме осъдени. Трябва да се подходи внимателно и отговорно, защото ни чакат още много такива зони. Цялата Странджа е очертана с черно, там са най-тежките забрани. В морето има огромни зони, включително Силистар, които ще са под наблюдение“, заключи вицепремиерът. „Трябва да държим за понтобългарските хендеци. В този план пише, че трябва да изградим пунктове за наблюдение и да назначим хора на работа, включително общи работници“, добави гневно Валери Симеонов.

„В момента сме разкрачени междw две злини. От едната страна е проблемът на частните собственици, който трябва да се реши, а от друга тези зони, за които сме осъдени и мърдане няма“, обясни вицепремиерът. „Най-доброто решение е да се преначертаят тези зони, ако трябва с външни експерти“, завърши по темата Симеонов. Вицепремиерът удари кмета на Созопол, като директно в ефир го обвини, че покровителства заведение на яхтения кей, от което са пропищели всички. „Шумът е ужасен, хората се оплакват, но не можем да го затворим, защото кмета ги пази“, заяви Симеонов.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране