29.04.2017 | 13:30
Желязното ДПС се пропука
Очевидно почетният председател Ахмед Доган отново е взел партийните юзди здраво в ръцете си

ДПС май вече не е това, което беше. Странен вятър повя в тази доскоро желязна партия и започнаха да се случват неща, които бяха немислими допреди три-четири години. От една страна, стройната пословична дисциплина в Движението бе безвъзвратно пропукана, и то още в миналия парламент. От друга, очевидно почетният председател Ахмед Доган отново е взел партийните юзди здраво в ръцете си. И в това има логика след появата на ДОСТ на политическата сцена, която заплашва не само монопола на ДПС сред българските етнически турци, но дори целостта на формацията. Това, че Догановата партия удържа Пирова победа над съперника си на последните парламентарни избори, съвсем не означава, че опасността е преминала. Напротив!

Битката бе спечелена, но войната тепърва предстои, особено след проведения референдум в Турция, на който Ердоган се наложи, макар и с малко, и сега има пълен картбланш да стане едноличен владетел на страната. А според повечето анализатори нови парламентарни избори може да има още догодина.

Една от най-големите мистерии, които се случиха миналия петък (21 април), на българската политическа сцена беше изненадващият отказ на Камен Костадинов от парламента, само два дни след като положи клетва като депутат. А Костадинов не е кой да е. Той е от т. нар. българско крило в ДПС, в което влизат още Йордан Цонев,  Христо Бисеров, а в началото и политологът Илия Петров. Същите тези хора, някога знакови лица и депутати от СДС, влязоха в конфликт с Иван Костов след определяното за успешно управление на ОДС, напуснаха с гръм и трясък и се подслониха под крилото на Сокола. А един от елементите на конфликта беше и това, че развъртяха солиден бизнес за своя сметка в сянката на синьото правителство, заиграха своя игра, което не се хареса на Командира.

Затова пък

Доган уважава „предприемчивите“ политици

Освен това през всичките тези години той се е стремял да размива етническия облик на партията си и затова винаги е привличал в нея определен процент българи, някои от които е издигал и на доста високи позиции както в партийното ръководство, така и в държавната и общинска администрация.

Е, Камен Костадинов е именно едно от тези емблематични лица на ДПС, които дават мултиетническия облик на партията, но същевременно се справят добре и с бизнес делата – лични и партийни. За което беше възнаграден с постоянно депутатско място в четири последователни парламента (плюс още един мандат в 38-ото НС) и висока позиция в ръководството на ДПС.

Но сега бе пожертван

Защо? За да влезе на негово място Дурхан Мустафа от Бургас, за когото се твърди, че е много приближен на Ахмед Доган и че почетният председател твърдо държал именно той да стане депутат. Тогава възниква въпросът защо Дурхан Мустафа е по-важен и ценен от Камен Костадинов?

Официалната версия, че като водач на две партийни листи – в Бургас и Велико Търново, Костадинов е допуснал да се осъществи феноменът 9/9 и е докарал главоболия на лидера Мустафа Карадайъ, обърквайки партийните сметки на централата при конституирането на парламентарната група. Още в първия ден на 44-ото Народно събрание „грешката“ Ангел Исаев (девети в бургаската листа) беше изгонен от групата, а впоследствие и от партията, защото отказа да напусне спечеленото с преференцията депутатско място, въпреки че предварително неколкократно е заявил, че ще го направи, съобразявайки се с въведените вътрешни правила в партията, тъй като влиза в парламента не по волята на избирателите, а заради невежеството им. Присъствали на разправията в парламентарната стая на ДПС твърдят, че Исаев се заинатил, защото Карадайъ се развикал и го унижил пред всички.  А миналата година бившият кмет на с. Рудник Исаев беше избран за общински лидер в Бургас.

Да вметнем, че ръководството на ДПС взе мерки и получи предварително деклариран отказ от място в парламента от онези, които заемат позиции в листите, съвпадащи с номера на партията. Тази застраховка се наложи, защото в 43-ото НС лидерите на ДПС вече се бяха опарили от преференцията. Тогава Гюнай Хюсмен и Муса Палев, достатъчно популярни в районите си, бяха агитирали за себе си и спечелиха депутатските си места с преференциален вот. И също бяха наказани с отлъчване от групата и партията.

При сформирането на 44-ия парламент

този гаф се повтори, заради което Камен Костадинов се отказа от водаческото място в старопрестолния град в полза на бившия началник на армията ген. Симеон Симеонов, също приближен на Доган, който на всяка цена е трябвало да влезе в Народното събрание, тъй като в предишното не успя. Така Костадинов стана депутат от Бургас, но Исаев подложи крак на втория в листата Дурхан Мустафа, за когото е пресметнато, че непременно влиза. По този начин хатърът на почетния председател Доган беше счупен и някой трябваше да го отнесе. Костадинов пое вината. „Напускам 44-ото Народно събрание, защото във Велико Търново и в Бургас бяха реализирани преференции на случаен принцип, а водачът има отговорност за поведението на хората в съответните листи“, обясни решението си той. И допълни: „Считам, че отговорността и примера се дават лично.“ Аргументите му са доста несъстоятелни, тъй като не водачът, а партийната централа реди състава на листите и решава кой на коя позиция да бъде поставен. Прегрешението му обаче било, че не успял да убеди Исаев да отстъпи „неправомерно“ заетото депутатско място.

Някои наблюдатели провидяха повторение на случая „Бисеров“ в ненадейната оставка на Костадинов. И дори предрекоха, че срещу него вероятно ще започне съдебно преследване. Но такива индикации няма. Поне засега. Освен това, за разлика от случая „Бисеров“, в този партийното ръководство не се дистанцира, а застана зад Костадинов и подкрепи действията му. И със сигурност той ще бъде компенсиран по някакъв начин за жертвата. Успокоителното за него е, че остава на всички партийни постове в ръководството на ДПС. Освен това ще може да се отдаде по-спокойно на бизнеса си. Твърди се, че има сериозен строителен такъв, зад който официално сега стоят други лица. Освен това е много близък с Делян Пеевски. От 2005 г. Костадинов е член на Изпълкома на Българския футболен съюз.

На неговия фон Дурхан Мустафа изглежда като „пешка“ от регионален мащаб. Но не е точно така. Той е бил три пъти депутат – в 41-вото, 42-рото и 43-ото НС. Областен председател е на ДПС в Бургас. Бил е кмет на община Руен, една от най-силните крепости на Доган. И най-важното – здраво държи структурите на движението в един от най-важните за него райони. В миналия парламент заедно с Мустафа регионът се представляваше и от Хюсеин Хафъзов, който обаче тръгна с Лютви Местан и стана съосновател на ДОСТ. Което показва, че наистина ДПС трябва да отваря очите си на четири и да не допусне влияние на конкурента сред местния електорат. Ето защо Дурхан Мустафа трябва да получи обещаното му депутатско място в 44-ия парламент. Още повече че той е бил номиниран от местните структури за водач, но партийната централа е наложила Камен Костадинов (който е външен за Бургас) и така Мустафа се е озовал на проветривата втора позиция. А лоялността му трябва да бъде гарантирана на всяка цена.

Елизабет Дафинова, Банкер

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране