12.02.2018 | 12:25
Женски протест срещу декларацията на Симеонов за Ска и ските
"Дойче веле": И този човек е още в управлението?

За силен европейски отзвук и протест на жените в интернет срещу декларацията на вицепремиера Валери Симеонов, съобщи Българският фонд за жените. Декларацията на Симеонов за зелената евродепутатка Ска Келер освен, че разтърси европейските медии с нейния маниер, предизвика реакция от женски организации, които разшифроваха посланията му към жената евродепутат и с конотация за насилие и сексизъм, споделят от неправителствената организация. Оттам цитират влиятелния сайт politico.eu да казва, че „множество евродепутати са споделили, че новината за искането за изгонване на Келер очерня имиджа на България която в момент заема председателството в Европейския съюз от началото на януари“.

Нещото което е още обезпокояващо е, че декларацията има подтекст към физическо и сексуално насилие. Въпреки уж простата игра на думи с „да намажем ските на Ска Келер“ в израза се крие заплахата от физическо насилие, изтъкват от Българския фонд за жените (БФЖ). Освен това, не е случайност, че Валери Симеонов предлага Келер да бъде експулсирана до Капъкуле. Този град е расистка метафора, внушение и препратка към историята на България, когато „турчинът“ е символ на изнасилвач и насилник“, пишат от организацията и дават пример за реакция.

През уикенда много жени изразиха отвращението си в подобен стил от декларацията на Валери Симеонов в социалните мрежи. Например Мира Петрова написа отворено писмо към Ска Келер в собствения си профил където казва: „С огромно неудобство бих искала да Ви изясня, какво всъщност е циничното съдържание, изведено още в предмета на декларацията на вицепремиера Симеонов. Изразът “Да намажем ските на Ска”, освен скандална игра на думи с името Ви, съдържа заплаха. Недвузначно Ви е отправена обидна сексистска заплаха за насилие“.

Министерски съвет се разграничи от нападките на Симеонов за Ска Келер, но трябва да се вземат мерки за по-решителни стъпки за спиране на конфликта за казуса Банско, който започва да създава освен вътрешно разделение в държавата и ужасяващ имидж на Българиям коментират от БФЖ и дават препоръка: „Една възможна крачка за това е приемането на предложението на алпиниста Боян Петров, който се обяви за втора кабинка, но заедно с ясна забрана и детайлна конкретизация на плана с ново писмено решение на Министерски съвет за строителство извън тази втората кабинка. Правителството вече го декларира многократно на думи, но без конкретизиращо решение на Министерски съвет с което да се избегнат отворените врати извън строежа на втора кабинка“.

В отблъскващо-безвкусна декларация НФСБ на Валери Симеонов отправя заплахи и обиди към германска евродепутатка. Това далеч не е първият гаф на вицепремиера, който е осъден за реч на омразата. Но той още е в управлението, коментира Мария Илчева от „Дойче веле“.
Той е съден за реч на омразата. Смята, че няма нищо лошо да се майтапиш с милионите избити евреи. Спира турски баби на българската граница. Поставя ултиматум на българските медии. А сега обижда германска евродепутатка, заплашва я и настоява за експулсирането й от България. И опакова всичко това като декларация, адресирана включително и до германското правителство. Колко важен трябва да е Валери Симеонов? Политикът, чиито думи могат да опетнят имиджа на европредседателстващата България, както писа изданието „Политико“, позовавайки се на парламентарни източници. (Ако питате мен, вече го опетниха). И които напомнят по-скоро на диктаторски методи, както коментира Никола Гро-Верхед от портала bruxelles2.eu.

Да, Министерският съвет се разграничи от абсурдната декларация. И толкова. Но какво означава това? Декларацията, съдържаща още в първия си ред заплаха, а по-нататък и обиди по адрес на зелената евродепутатка от Германия и напомняща по-скоро на кръчмарско прегрешение, отколкото на официално политическо становище, е все пак писмен продукт на коалиционния партньор в управлението – НФСБ, чийто председател е вицепремиерът Валери Симеонов. Та нима правителството се разграничава само от себе си? В отблъскващо-безвкусната т.нар. декларация НФСБ настоява българското външно министерство да обяви зелената евродепутатка Ска Келер „за персона нон-грата и същата да бъде експулсирана с камионетка до Капъкуле (…)“. „Така, както независима Германия би постъпила с всеки български евродепутат, който при посещение в Германия би си позволил да дава оценки на германското правителство, германски министър или да препоръчва къде в баварските Алпи да се прави или да не се прави лифт или пък езеро за развъждане на защитени „главочи““, се посочва по-нататък в литературното произведение с дъх на ракия.

Нима господин Симеонов наистина го мисли? Нима не е чувал, че правото на свободно изразяване на мнението е залегнало в конституцията на ФРГ, а на протестиращите не се налагат забрани заради произхода им? И че всъщност това важи и за България? От публикуването на агресивната декларация минаха вече три дни. Управляващите сега се надяват колегите им в Берлин и Брюксел да не реагират. И утре да можем да си кажем: всяко чудо за три дни. А ако пък западноевропейците вземат да се правят на огорчени, вероятно официална София в лицето на премиера Борисов ще омаловажи срамното съдържание на документа, обяснявайки, че ние иначе сме добри хора и даже блатни кокичета пренасяме. И може би нищо повече. А всъщност в този случай има само два възможни изхода: Валери Симеонов сам да си подаде оставката или премиерът да му я поиска. До днес – три дни след скандалната декларация – не се е случило нито едно от двете. И този човек видимо и занапред ще бъде в управлението.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране