20.01.2021 | 14:48
Борисов мести оборудването за „Белене“ в АЕЦ „Козлодуй“
Слага се край на така оспорвания, спиран и подновяван проект за втора атомна

Правителството мести оборудването за АЕЦ „Белене“ в АЕЦ „Козлодуй“. Кабинет окончателно взе решение новият, 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, да се изгради с вече доставеното и складирано оборудване за АЕЦ „Белене“. Което означава, че се слага край на така оспорвания, спиран и подновяван проект за Белене. А вариантът, одобрен днес от правителството, е подкрепян от САЩ.

Оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“ бе закупено за 1.3 млрд. лева.

Енергийният министър Теменужка Петкова цитира няколко експертни доклада, според които е „икономически, екологично и технически възможно оборудването, предвидено за спрения проект за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на площадката на работещата ни атомна централа. За реализацията на проекта на нова площадка на АЕЦ „Козлодуй“ са привлечени и международни експерти“.

Още през декември миналата година е започнало проучване за възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. През февруари 2020 година въпросната площадка получи решение за оценка на въздействието върху околната среда.

В началото на декември миналата година след посещение на американския посланик у нас Херо Мустафа в АЕЦ „Козлодуй“ се разбра, че САЩ подкрепят хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ „Белене“ като е предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в енергиен център за бъдещите поколения.

Идеята е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на АЕЦ „Белене“, което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръжения и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската „Дженерал Електрик“ за изграждането на VІІ блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Решението на кабинета от днес реално означава прекратяване на замразената заради епидемията процедура по избор на стратегически инвеститор за довършването на „Белене“.

Основни кандидати бяха руската „Росатом“, Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. „Росатом“ сглоби алианс за участие в процедурата с американската „Дженерал електрик“ и френската „Фраматом“. След обявената подкрепа от САЩ за прехвърляне на оборудването за АЕЦ „Белене“ за нов блок край Козлодуй руснаците обявиха готовност и за разширяване на консорциума.

Очаква се реакция от страна на Русия след днешното окончанелно спиране на проекта АЕЦ „Белене“.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране