04.03.2016 | 20:13
Борисов се вдъхнови от компенсаторна станция и се размечта за глобални газови планове
Сега можем да транспортираме газ от различни източници и във всички посоки. От понеделник почваме да строим и интерконектора с Турция

Премиерът Бойко Борисов откри в петък модернизираната компресорната станция “Лозенец”, обявявайки я като стъпка към диверсификацията на доставките на газ в България. Станцията е включена в трасето на транзитния газопровод за Турция, Гърция и Македония, който ще преминава през наша територия.

До месец ще бъдат открити две нови реверсивни компресорни станции в Странджа. За модернизация на газопреносната мрежа са заделени над 200 милиона лева, съобщи премиерът Бойко Борисов.  След като години наред говорихме за диверсификация при снабдяването с газ, а използвахме стари компресори, с които това е невъзможно, сега можем да транспортираме газ от различни източници и във всички посоки, заключи той.

Казаното от премиера засега е пожелание, тъй като все още не са изградени газовите връзки със съседните държави, нито пък новите газопроводи, на които се разчита за диверсификацията на газовите доставки и в България, и в Европа.

Ако искаме през следващите години страната ни да е активен участник на пазара на синьо гориво и да е газоразпределителен център, трябва да изградим газовите си връзки със съседните държави и да рехабилитираме мрежата за пренос, каза Борисов.

“В момента светът разработва различни видове източници на газ. Египет откри две нови находища, Кипър, Южният газов коридор, и ние, за да сме готови утре, когато конкуренцията на пазара за газ стане реална, ние трябва да имаме възможност да ги транспортираме или да купуваме, или да продаваме. Затова от понеделник нататък ние сме готови да почваме да строим и интерконектора с Турция, изключително е важен. В момента сме подписали реално за строителство с интерконектора с Гърция, чакаме гръцката страна, помагаме им, за да стане по-бързо. До една седмица подписваме за интерконектора с Румъния и се надявам за сръбския интерконектор. Дал съм срок на министерството да се намеси, ако трябва и на тях да им помагаме, защото се оказа, че административният потенциал в България е огромен. С една дума, ние свършваме нашата си работа, и чакаме глобалното разпределение на новите източници на газ”, обобщи министър-председателят.

Европейската комисия преди ден одобри изграждането на гръцката отсечка на Трансадриатическия газопровод (ТАП). През него трябва да потече газ от Азербайджан през Турция към Гърция, Албания и Италия. Договорено е България да се включи с интерконекторна връзка.

На церемонията присъстваха посланикът на Съединените американски щати у нас Ерик Рубин, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и двама нейни заместници, изпълнителните директори на БЕХ, на “Булгартрансгаз“, на “Булгаргаз“, депутати, областният управител на Ямбол, представители на местния бизнес и т.н.

“Много “професори“ има в България, които казваха, че трябва да се направи диверсификация, но със старите съоръжения. Това не може да се случи. Сега с тези нови съоръжения вече е възможно“, заяви Бойко Борисов.

Реконструираната станция до село Лозенец, Ямболско, е част от проекта на обща стойност над 200 млн. лв. за модернизация на четири компресорни станции – “Странджа”, “Петрич”, “Лозенец” и “Ихтиман”, чрез интегриране на нискоемисионни газотурбокомпресорни агрегати. През тази година предстои да бъдат въведени в експлоатация и модернизираните компресорни станции “Странджа“ и “Петрич”. През октомври бе въведена в експлоатация станция “Ихтиман“.

Реконструкцията на “Лозенец” включва разширение на наличната площадка и инсталиране на два нови газотурбинни компресорни агрегата в съседство с наличното оборудване, с което се увеличава мощността на горивната инсталация. Модернизацията на съоръженията се изпълнява от “Главболгарстрой“, а доставката на оборудването е на американската компания “Солар Турбайнс”. Стойността на реконструкцията на компресорна станция “Лозенец“ възлиза на близо 70 млн. лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране