07.02.2020 | 12:26
Честито на държавното тото! Вече е монополист над лотарията
Депутатите приеха извънредно и със завидна бързина отнемането на лицензите на частните оператори

Със завидна бързина, за едва 20 минути и без никакъв дебат, депутатите решиха окончателно: отнемат се лицензите за организиране на лотарийни игри на всички частни компании, а монополист на пазара става Държавният спортен тотализатор.

Очаква се законът да влезе в сила до дни – с обнародването му следващата седмица в Държавен вестник. С този акт лицензите на частните организатори ще бъдат автоматично прекратени. Хората, закупили т.нар. талончета за търкане, които са спечелили от тях, няма да могат да ги осребрят след обнародването. И ще трябва сами да търсят правата си.

Проектът за изменения в Закона за хазарта мина вчера също толкова бързо и през ресорната бюджетна комисия в парламента, като се очакваше да влезе в дневния ред за пленарна зала следващата седмица. Изненадващо се яви днес като извънредна точка – по предложение на вносителя на измененията Валери Симеонов. И до днес остава неясно защо първият проект на лидера на НФСБ по тази тема, който предвиждаше доста по-леки мерки, а не национализация/монополизация, не бе така сърдечно прегърнат от коалиционния партньор през 2018-а. Тогава ГЕРБ го прати за нотификация в Брюксел, той се върна без забележки, но председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) го остави да отлежава в деловодството. Там си е и до днес.

По същество обаче с приетите днес текстове не се постига нито една от целите, заявени от управляващите с измененията. Когато проектът се появи в средата на миналия месец мотивите бяха ограничаване на тази масова болест – търкане на талони на щастието, както и повече постъпления за държавна издръжка на масовия спорт.

С окончателните текстове, приети днес обаче, стана ясно, че няма да се ограничава разпространението на лотарийни билети. Тотото просто ще трябва да обособи отделни пунктове, щандове и др. подобни в търговските обекти, ако иска да продава там. С други думи – ако сега талоните се продават и на касите в магазините, бензиностанциите и пр., то пак ще се предлагат в същите обекти, но изнесено в обозначен щанд на тотото.

По време на вчерашното заседание на бюджетна комисия от тотализатора изразиха резерви към поддържането на нови пунктове. Сега разполагали с общо 1553 обекта за разпространение, като 2/3 от тях са външна мрежа (1003). Това са контрагенти, с които тотото работи – „Табак маркет“ (на които е Lafka, б.р.), „Български пощи“, малки магазинчета в страната и др. Разходите били големи, посочиха представителите на държавното предприятие. Но депутатите от ГЕРБ и НФСБ им отвърнаха, че даже трябва да са благодарни – сега нямало да имат конкуренция на пазара.

ака, ако иска да се възползва от монопола си, тотото ще трябва да вложи в разширяване на мрежата, която в огромни мащаби държи сега „Национална лотария“ на бизнесмена „в изгнание“ Васил Божков. Иначе едва ли ще може да реализира големите приходи и съответно големите отчисления за масовия спорт, за които говорят управляващите.

Днес депутатите решиха още да не „пипат“ рекламата на хазарта (за разлика от предходния проект на Симеонов, в който се предвиждаха ограничения). Това също е любопитно предвид факта, че в годините управляващите многократно са изразявали позиции против агресивното рекламиране на лотариите, най-вече в национален ефир – организиране на игри и показване на „милионери“ с чекове в ръка. Този вид реклами остават непроменени. Разликата е, че ще се правят само от тотализатора.

Още нещо любопитно се случи с този закон. В оригиналния проект на Симеонов бе записано, че лицензите на частните оператори се отнемат в 3-месечен срок от обнародването. Бяха разписани още банкови гаранции, че хората с неизплатени печалби ще си ги получат и със закриването на частните компании.

От това не остана нищо в окончателния вариант, приет и вчера на комисия, и днес в зала. И то по предложение (формално) на… депутата на Валери Симеонов – Йордан Апостолов. Или един закон, излязъл изпод перото на една партия, накрая се оказва в два различни варианта.

1 коментар

  1. vandim каза:

    Е мама и дебеланчо пак ще са на държавната хранилка, под крилото на властта.
    Щото какъвто и бизнес да почнат, дори и със златна кокошка, смо я колят и мятат в ненаситните търбуси. Да са закрепили някой бизнес дето им го дадоха на тепсия?

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране