03.01.2020 | 15:47
Данъкоплатците поеха разходите на ГЕРБ за местните избори
Управляващите са похарчили за кампанията си над 2 млн. лв., които идват изцяло от държавната субсидия

ГЕРБ е покрила разходите си за местните избори, възлизащи на повече от 2 млн. лв., изцяло с пари от държавната субсидия – иначе казано, с парите на данъкоплатците. Това става ясно от отчета на партията за предизборната й кампания, който Сметната палата публикува днес, пише “Сега”.

В документа пише, че управляващите са набрали средства в размер на 2 011 497.89 лв. Всичките тези пари, до стотинката, са отпуснати на ГЕРБ под формата на държавна субсидия, на каквато партията има право в качеството си на парламентарна политическа сила.

От ГЕРБ, които иначе се хвалят с членска маса от близо 100 000 души, не са отчели и левче приход за предизборната кампания от членски внос. Това означава, че или партията не събира такъв, или не желае да го харчи за кампанията. И двата варианта са еднакво абсурдни, тъй като от партиите се очаква да бъдат подкрепяни от своите симпатизанти с някакви минимални суми, с които да покриват присъщите си разходи – най-вече, предизборните кампании.

Същата е картината и по отношение на даренията. По идея на ДПС, която управляващите охотно възприеха, през 2019 г. беше въведено правилото, че партиите ще могат да получават неограничени суми от фирми и неправителствени организации. Такива обаче изобщо няма в отчета на ГЕРБ. Такива бяха и очакванията на анализаторите, които прогнозираха, че политическите сили ще се пазят да не взимат официално дарения от юридически лица, за да не се изложат на атаки, че след изборите ще трябва да се отблагодаряват на корпоративни спонсори. Странното обаче е, че ГЕРБ не е получила и лев доброволен принос дори и от физически лица – от свои членове, симпатизанти и кандидати.

Самият Борисов още миналата година коментира финансирането на кампанията така: “Това е най-евтината ни кампания. Похарчили сме толкова, колкото законът позволява – в рамките на субсидията и по банков път. Дарения не приемаме и не сме приемали”.

Иначе цялата набрана сума за предизборната кампания е била похарчена до стотинката. По-голямата част от парите – 1 164 635.47 лв., са отишли за рекламни материали от типа на плакати, флаери, диплянки, брошури и др. За медийни услуги са дадени 446 570.16 лв. За публични събрания, концерти и други масови мероприятия партията е изразходвала 145 696.02 лв.

ГЕРБ, която иначе обича да си прави реклама с дарения за църкви, манастири и др., този път е отчела като разходи за дарения скромната сумичка от 30 лв.

БСП – с пари от кандидати и дарители

Основният конкурент на ГЕРБ е разчитал широко на пари, предоставени от кандидати, както и на дарения от физически лица. Вероятната причина е сериозната финансова криза, в която затъна червената партия след орязването на държавната субсидия от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас в средата на миналата година.

Социалистите са набрали 1 222 830.80 лв. От тази сума 337 880.68 лв. са парични дарения. Други 200 047.62 лв. са средства на издигнатите от коалицията „БСП за България” претенденти за местната власт.  Разходите възлизат на 1 197 935.21 лв. Очаквано най-голям дял от тях са плащания за медийни услуги – 575 611.44 лв.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране