17.02.2015 | 14:27
Депутатите започват мащабна проверка на пенсионните фондове
Корнелия Нинова беше избрана за шеф на временната комисия по въпроса, която ще работи 1 месец
Корнелия Нинова

До един месец парламентът трябва да каже как се управляват пенсионните фондове за допълнително осигуряване. За целта беше създадена временната комисия за проучване на финансовото им състояние и прилагането на регулаторната рамка. От предмета на работата на комисията обаче отпадна изричният текст, че тя ще се занимава и с ефективността на контрола над фондовете, упражняван от Комисията за финансов надзор (КФН).

Предложението за създаването на комисията и за състава й беше прието със 155 гласа „за”, двама депутати се въздържаха и двама гласуваха против. Всички политически сили подкрепиха временната структура, въпреки че от ГЕРБ и ДПС обявиха, че тя е излишна.

В нея има по един представител на всяка парламентарно представена партия. Председател на комисията е Корнелия Нинова от БСП. Предложението, представител на опозицията да оглави комисията, беше на ГЕРБ, а целта му беше да няма съмнения, че най-голяма партия опъва чадър над работата на КФН. За заместник-председател на временната комисия беше избран Настимир Ананиев от Реформаторския блок, а за членове – Владислав Николов от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт, Чавдар Пейчев от Български демократичен център, Любомир Владимиров от Атака и Мариана Тодорова от БСП.

Срокът за работа на комисията е един месец. До последно депутатите уточняваха предмета на дейността й. Първоначалното предложение, внесено от “БСП лява България”, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и АБВ, предвиждаше комисията да провери и ефективността на надзора върху пенсионните фондове.

Окончателната редакция беше изработена след консултация между парламентарните групи. Първи предложение да отпадне текстът за проверка на ефективността на контрола над фондовете предложи депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов. Според него дали КФН си е свършила работата, ще стане ясно, след като се изследва състоянието на фондовете, които контролира. Подобно мнение изрази и Йордан Цонев от ДПС, според когото проучването на регулаторната рамка включва и проверка на КФН. ГЕРБ и ДПС засега не изразяват резерви към работата на финансовия регулатор. Тя беше поставена под съмнение от Рефоматорския блок, който поиска смяна на ръководството на КФН.

Път към блатото

Основният спор по време на дебата обаче не беше какво точно да прави комисията, а дали създаването й е нужно и какво цели. Депутатите и от ГЕРБ, и от ДПС обявиха, че временната структура е излишна, тъй като въпросите, които ще обсъжда, се разглеждат от постоянната комисия по бюджет и финанси, оглавявана от Менда Стоянова от ГЕРБ. Самата Стоянова за пореден път заяви, че според нея допълнителната структура е излишна. Тя обаче призова народните представители от групата си да подкрепят създаването й, “за да не прочетем утре заглавия “Единствено ГЕРБ прави чадър над КФН”.

Лидерът на ДПС Лютви Местан я репликира: “Дадохте един класически пример за това каква е разликата между едно отговорно политическо поведение и популизма. Когато едно управление следва страха от утрешните заглавия във вестниците, то не е отговорно, а популистко. Аз призовавам за повече политически отговорно поведение, защото популизмът е път към блатото, а ние имаме по принцип съмнения, че управлението ви ще е по-скоро популистко, отколкото отговорно.”

Йордан Цонев от ДПС също обяви, че създаването на специална комисия за пенсионните фондове е излишно. Въпреки това ДПС го подкрепя, за да е “ясно какво е състоянието” им. Цонев припомни, че настоящият председател на финансовия надзор Стоян Мавродиев е член на ГЕРБ и беше избран от партията да заеме поста, след като от него предсрочно беше махнат бившият финансов министър от кабинета “Орешарски” и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов. “Когато ГЕРБ дойде на власт, започват смени в регулаторите”, каза още Цонев.

Вот на недоверие

Според Георги Кадиев от БСП създаването на новата комисия е вот на недоверие към комисията по бюджет и финанси. Той нападна Менда Стоянова за начина, по който на последното заседание тази комисия подкрепи ратификацията на договорите с четири международни банки за посредничество при поемането на 16 млрд. лв. външен дълг за три години. Тогава становището на Комисията от отрицателно стана положително, след като Стоянова реши да зачете гласа “за” на отсъстващ депутат от ГЕРБ и да не преброи отрицателния вот на народен представител от БСП, който също не присъстваше.

 „В момента бюджетна комисия не си върши работата и затова от БСП напуснаха залата по време на последното заседание, защото манипулирахте вота“, коментира Кадиев. В реплика Менда Стоянова му отговори, че не му прави чест това изказване и отправянето на обвинения без доказателства. Председателят на бюджетната комисия обясни, че при отчитането на гласовете по тази точка е спазила правилата. “Атаката отляво срещу мен е комплимент. Когато опозицията те атакува, означава, че си силен”, каза Стоянова.

 Тя беше защитена и от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който заяви, че депутатите от партията застават зад Стоянова. „Това (създаването на комисия – б.а.) се прави само и единствено, за да има систематичен подход за нападение над нея“, каза Цветанов и добави, че въпреки всичко партията ще подкрепи предложението за временната комисия.

Въпреки създаването на временната комисия въпросите около пенсионните фондове ще се обсъждат и от бюджетната комисия поне на заседание й в четвъртък. За тогава е насрочено поредното изслушване на КФН по темата.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране