13.09.2018 | 11:53
Доган купи ТЕЦ – Варна, помпана с милиони от държавата
По линията на т. нар. "студен резерв" дружеството ще получи топли 27,4 милиона лева само за една година

Ахмед Доган е новият мажоритарен собственик на ТЕЦ “Варна”, съобщава в.”Капитал”.

Преди по-малко от година неработещата от три години централа беше купена от семейството на близкия до ДПС бивш транспортен министър Данаил Папазов, който я рестартира с многомилионни държавни подаръци през т.нар. студен резерв. С договори от 7 август синът и дъщерята на Папазов са продали на Ахмед Доган общо 70% от семейната транспортна компания „Сигда“, през която беше придобита ТЕЦ „Варна“.

Семейството на Папазов придоби централата за поне 48.5 млн. евро от чешката CEZ, която я беше затворила от 2015 г., тъй като я считаше за икономически нежизнеспособна и генерираща само загуби. Около половината от сумата – малко над 24 млн. евро, беше финансирана с кредит от Първа инвестиционна банка с доста високата за пазарните нива 7.5% лихва. Повечето от останалите пари вероятно са дошли от наличния кеш в самата ТЕЦ „Варна“. От годишния отчет на компанията става ясно, че 37.5 млн. лв. от наличните година преди това 43 млн. лв. са предоставени като текущ заем на свързани лица.

По всичко личи, че сделката не води до реална смяна на контрола, тъй като не се предвиждат никакви промени в ръководството, нито поне представител на новия мажоритар в борда.  „Сигда“ остава с двамата си управители – Данаил Папазов и сина му Станислав. Няма промени и в борда на директорите, в който освен Данаил Папазов влизат Адриан Атанасов и Георги Христозов. Първият е бивш финансов директор на „Пристанище Варна“, а вторият – дългогодишен мениджър в различни държавни енергийни фирми и е считан за близък до ДПС и депутата от партията Делян Пеевски.

ТЕЦ Варна има шест генерационни блока с обща инсталирана мощ 1260 MW. Проектирана е да работи на вносни антрацитни въглища, което я прави неизползваема при влизането в сила на европейските екологични стандарти заради емисиите вредни газове, отделяни при горенето. Мениджърите на CEZ периодично са изтъквали, че обектът във Варна е икономически неизгоден, тъй като не е способен да възвърне необходимите инвестиции в очистващи инсталации. Вариант за експлоатация е ТЕЦ-ът да превключи от въглища на газ, което изисква инвестиция в подмяна на горивните инсталации, но той бе отхвърлен заради невъзможността да се гарантират доставките на природен газ.

Въпреки тъжните констатации за потенциала на ТЕЦ-а, новият собственик успява бързо да я съживи и от 20 служители в края на 2017 г. към юни 2018 г. в нея вече работят 168 души. Възраждането идва основно благодарение на подаръци от държавата и без реално да произвежда ток. Това стана чрез студения резерв – мощности, които не работят, но получават пари от държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), за да стоят в готовност и при необходимост да бъдат активирани.

През януари, няколко седмици след сделката, управляващите изненадващо и без никакви мотиви смениха цялото ръководство на ЕСО. За един от новите началници – Антон Славов, вицепремиерът Валери Симеонов каза, че е „под прякото въздействие“ на Георги Христозов. Едно от първите действия на новите шефове на ЕСО бе да поискат да се увеличи обемът на студения резерв – от 500 МВт средногодишно до 650 МВт, което беше одобрено от министъра на енергетиката Теменужка Петкова без ясна аргументация. Същевременно държавната ТЕЦ „Марица-изток 2“ изненадващо се отказа от своите мощности студен резерв. Тези две действия реално отвориха място за ТЕЦ „Варна“, чиито блокове са с по 210 МВт. След това на 13 април централата скоростно се сдоби с ново комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда, което позволява 4-и, 5-и и 6-и блок да работят на природен газ вместо на въглища.

А дни преди влизането на Доган в централата тя заедно с още няколко ТЕЦ-а, спечелиха търговете на ЕСО за студен резерв от 1 август до средата на следващата година, когато ще се проведат нови търгове. По тази линия управляваната от Папазов компания ще получи 27.4 млн. лв.

Сделката ще осигури на почетния лидер на ДПС един добре напомпан бизнес с гарантиран паричен поток за поне година напред.

Дълготрайните активи на ТЕЦ „Варна“ преди продажбата по баланс са 10 млн. лв. за 2016, но новият собственик променя счетоводната политика и ги преоценява на 275 млн. лв. Вследствие на това компанията отчита и 65 млн. лв. приход – 55.4 от възстановена обезценка на съоръженията и още 8.7 от възстановена провизия за рекултивация на замърсявания.

Така без произведен и 1 МВт дружеството отчита 60 млн. лв. печалба преди данъци при 5 млн. лв. загуба година по-рано. На база на този резултат през март ТЕЦ „Варна“ е разпределило и 30 млн. лв. дивидент на „Сигда“. Не е ясно дали тази сума е налична, или е била чисто счетоводна – да се използва, за да се покрие заемът от самата централа за финансиране на покупката й в края на 2017 г.

1 коментар

  1. Асен каза:

    Близо 30 млн. лв., които това дружество ще получи са стотинки спрямо откраднатите милиарди от Цветан Василев в КТБ! А за тези изчезнали милиарди Цветан Василев дори не е осъден!

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране