17.10.2019 | 12:55
Джамбазки в дебат за транспорта в София: Общественият транспорт трябва да е „господар“ на центъра
Ще направя така, че хората да се придвижват по-лесно, по-бързо, с по-малко катастрофи, посочи кандидат-кметът на ВМРО

Кандидат-кметът на ВМРО за София Ангел Джамбазки все участие в дебат по тема „транспорт“, организиран от „Институт за пътна безопасност“.

Той сподели пред аудиторията, че относно отговорността за пътните инциденти е доста спорна, защото каквито и пътища да се направят, когато имаш неграмотен, надрусан или пиян шофьор на пътя, жертви ще има. И допълни, че проблемът с катастрофите може да се реши чрез домашното възпитание и училищното възпитание – после правоспособност, това са решения на 2/3 от проблемът.

Акцентите, на които наблегна Джамбазки са:

  • По отношение на инфраструктурата е нужно да се изтласкат автомобилите от градската част. Трябва да се изгради по-добра инфраструктура.
  • Кварталите не трябва да бъдат състезателни писти.
  • Трябва да се реши проблемът със статута на тротинетките.
  • Трябва да има повече осветеност на кръстовищата и по-доброто им обмисляне, за да не се създават конфликти.
  • Регулация на таксиметровите шофьори, защото има голяма част от тях, които са неправоспособни.
  • Трябва да има камери на всички светофари и пешеходни пътеки, следователно санкции и събираемост на парите.
  • Центърът трябва да е пешеходна зона и да е „за“ градския транспорт.

По темата за обществения транспорт кандидатът за кмет на София Ангел Джамбазки бе категоричен, че той трябва да е господар на центъра. Общественият транспорт трябва да има предимство с отделен коридор. На този етап е достатъчно, че се поставиха камери в бус лентите и регистрират всеки нарушител. Но когато трамваите и тролеите стигат преди колите – първо, че ще извозват по-голям брой хора, второ, че това би било стимул гражданите на София да оставят своите коли. Центърът трябва да е достъпен и привлекателен за градския транспорт, заяви Джамбазки. И допълни:

В близките 100 км около София има много хора, които работят в столицата, но идват със своите автомобили, а има изграден ЖП превоз, който не се ползва. Има железопътен ринг, който може да се свърже с градския транспорт и да ги довежда до спирки. Това ще изтласка автомобилите от центъра на града.

Ще отворя и темата за училищата и трафика. Трябва да има организация на училищен превоз. Това ще е възможност децата да бъдат взети от една точка и да бъдат закарани до своето училище. По този начин ще се спести гледката от тичащи родители, които бързат сутрин да оставят на училище децата си. Няма да се налага един от родителите да се превръща сутрин и вечер във шофьор. Това ще намали трафика, каза Джамбазки.

В завършек на дебата по темата за транспорта Ангел Джамбазки сподели следното:

На избори всеки може да обещае всичко – това е най-гадната част от кампанията. В този разговор има много ценни идеи, който проведохме тук, пред Вас. Ще направя така, че хората да се придвижват по-лесно, по-бързо, с по-малко катастрофи. Градът има нужда от повече ред и това ще е предизвикателство пред всеки кмет.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране