16.06.2016 | 0:01
Гащите XXL на Херман Гьоринг възбудиха дебат
Доколко уместно е да се търгуват нацистки вещи?
Продажбата на вещи, свързани с нацисткото минало, отдавна поражда въпроси в Германия. Сега, когато гащите на Херман Гьоринг се продават на търг, германски учени питат каква познавателна стойност биха могли да имат те изобщо.  Ако някой продава на търг гащите на Херман Гьоринг, дали по този начин поддържа историята жива или подхранва нездраво обсебване от Третия райх?

Това е основният въпрос, който се поставя по повод плановете на аукционната къща “Херман хисторика” да обяви за продан 114-сантиметровото копринено бельо, принадлежало някога на командира на военната авиация на Германия през войната и заместник на Хитлер, който го определил за свой приемник, пише Брита Шултеянс от ДПА.

То върви заедно с вещи като шишенцето, в което имало цианид, използван от Гьоринг, за да надхитри палача през октомври 1946 г., и парче от въжето, с което бил обесен собственикът на яростно антисемитския вестник “Щюрмер” Юлиус Щрайхер.

“Херман хисторика”, която преди е давала на търг любопитни исторически предмети като чанта, принадлежала на цар Александър Първи, и блуза, носена от император Франц Йосиф Първи, казва, че вещите са от колекцията на Джон К. Латимър.  Латимър е бил лекар от американските сухопътни сили, назначен да се грижи за видни нацисти по време на Нюрнбергските процеси през 1945-1946 г.

За продан са обявени също така чукчето, използвано от главния американски прокурор в Нюрнберг, рентгенови снимки на Хитлер и медицински доклади, направени след опита за покушение с бомба през юли 1944 г.  Продажбата на свръхголеми нацистки гащи със сигурност ще бъде повод за майтапи – британският таблоид “Сън” излезе със заглавие “Копринен хайл” за търга в събота. Тя обаче поражда и въпроси за това доколко уместно е да се търгуват нацистки вещи.

“Каква познавателна стойност изобщо биха могли да имат тези гащи XXL на Гьоринг?”, попита мюнхенският историк и уредник на документален център, съсредоточен върху нацисткия период, Алберт Файбер.

“Този търг е не само безвкусен, той представлява доста странен и съмнителен начин за подхождане към нашата история”, каза вицепрезидентката на Световния еврейски конгрес Шарлоте Кноблох. “Би трябвало да се провери доколко е възможно по правен път да се спира подобно търсене на сензации с търговска цел”, каза тя.

От друга страна обаче някой може да каже, че големите долни дрехи показват как елегантният някога военен пилот от Първата световна война се е занемарил успоредно с разпадането на любимите му военновъздушни сили.  Вещите от нацисткото минало отдавна са популярни сред колекционерите. Парите, които могат да се изкарат от тях, се увеличават с избледняването на спомена за ужасите, свързвани с Адолф Хитлер и Холокоста, извършени от неговите нацисти в Европа през Втората световна война.

Това не е непременно таен пазар. Покойният главен вокалист на “Моторхед” Леми Килмистър не криеше личната си колекция от вещи, принадлежали на Хитлер или Хитлеровата съпруга Ева Браун.  “Херман хисторика” каза, че за търга в края на тази седмица иска да привлече вниманието на музеи и сериозни колекционери.

“Херман хисторика” заяви, че “е напълно наясно със съдбовната история на Германия между 1933 и 1945 г. и твърдо отхвърля всички неонацистки и националсоциалистически течения”.  Други повдигат въпроса защо търговете предизвикват толкова голям интерес, след като може би изглежда, че свързаните с нацистите вещи са доста широко разпространени.  Германският историк Андреас Микс от музея в памет на Нюрнбергските процеси отбеляза, че в процесите са участвали толкова много хора – било като пазачи, юристи или медицински персонал, че “е напълно възможно някой да е взел нещо”.

Той призова да бъде по-внимателно проучен произходът на вещите на търга в събота, като отбеляза, че аукционните къщи често не са много прозрачни, що се отнася до произхода на обявените от тях колекции за продажба.  “Херман хисторика” каза, че връзката й с вещите е тръгнала от дъщерята на Латимър. Джон Латимър умрял преди девет години. Компанията отказа коментар за ДПА.

В обяснение за това как Латимър се е сдобил с вещите дъщеря му написа на уебсайта на аукционната къща, че много от “вехториите” са му били дадени от вдовици на някогашни другари от армията.  “Той имаше честта да добави тези високо ценени вещи към своите предмети и така колекцията се разрасна; някои са големи съкровища, а други – скромни символи, но всичките са значими фрагменти от историята”, написа Евън Латимър.

Каталогът на търга е озаглавен “Хитлер и нацистките водачи – неповторимо проникване в злото”. Аукционната къща оправдава продажбата, като казва: “Превръщането на тази част от историята в табу би довело единствено до непрозрачен пазар. Учтиво молим за вашето разбиране.”

“Херман хисторика” като цяло е уважавана аукционна къща, но има други, които според историка Файбер се занимават с “непрозрачен пазар”.

Германският закон забранява търговията с пропагандни материали като противоречаща на конституцията, а следователно и вещите, свързани с нацисткото минало, каза той.

Всеки, който купува нещо такова, трябва да гарантира, че това е за изследователски цели и за целта на историческо-политическото обучение”, каза Файбер. “Но кой го проверява?”

Той също така отбеляза, че от време на време се обявяват за продан вещи, принадлежали на Хитлер. “Това е сравнително голям пазар”, каза той.

Микс обаче добави, че германските музеи не са готови да платят цената, искана за тези необичайни предмети. Някои от вещите са просто “безвкусни, ужасни или неприлични”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране