25.02.2015 | 14:28
ГЕРБ купи ДПС, новият дълг е приет с гласовете на депесарите
Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ

Народното събрание одобри ратификацията за тегленето на нов дълг в размер 8 млрд. евро. От 223-ма гласували 161 депутати гласуваха „за“, 50 бяха против, а 12 се въздържаха.

В рамките на днешното заседание настъпи обрат в позициите на АБВ, ДПС и БДЦ, които подкрепиха искането на кабинета за нов дълг.  Така с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ искането на кабинета мина безпроблемно. „Против“ заема гласуваха от БСП и „Атака“, а Патриотичният фронт се въздържа.

Ратификацията на договорите с международни банки за емисии на дългови облигации на стойност 8 млрд. евро беше приета от Народното събрание.

Решението бе прието с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, АБВ и БДЦ. Против гласуваха ДПС, „Атака“ и Патриотичният фронт.

Движението за права и свободи (ДПС) изненадващо обяви, че ще подкрепи ратификацията минути преди гласуването. Депутатът от Йордан Цонев обяви решението на ДПС по време на разискванията преди гласуването на договорите в Народното събрание, след като финансовият министър Владислав Горанов обяви, че поема ангажимент, че 2 млрд. лв. от дълфга няма да бъде ползван.

Позицията на ДПС се промени рязко за по-малко от 24 часа – вчера те заявиха, че няма да подкрепят ратификацията. От парламентарната трибуна Йордан Цонев обяви, че движението променя позицията си, защото финансовият министър обещал реформи и намалил дълга с 2 млрд. лв.

Цонев дори се обърна към БСП с призив да се държат като национално отговорна опозиция, а не да са против всяко предложение. По-рано и от АБВ дадоха знаци, че са на път да променят позицията си и да подкрепят управляващите. От БДЦ също ще подкрепят ратификацията на договорите.

Поемам ангажимента, че поне 2 млрд. лв. от този разчет, който сме направили като сбор от падежите, плюс планирания дефицит, няма да се налага да бъдат ползвани. И 2 млрд. лв. е минимумът, обяви в пленарна зала финансовият министър Владислав Горанов

Проведох много консултации, дали навреме, дали не, съдете ме за това. Но разбрах едно – много от партиите, които подкрепят правителството в началото, имаха информационна неяснота. Тя беше преодоляна“, заяви Горанов.  16-те милиарда са рамково споразумение с банки посредници, не говорим днес за поемане на дълг. С днешния акт ратифицираме международен договор за посредничество. Не поемаме и лев дълг днес. Дали ще поемаме повече дълг ще решаваме заедно в следващите години с гласуване на Закона за държавния бюджет, заяви финансовият министър.

„Дължа извинение на сегашната опозиция, ако някога съм си позволил да говоря против поемането на дълг, породен от обстоятелството, че през годините е имало дефицит“, каза Горанов. „Никога не сме си позволявали да критикуваме управлението за това, че поема дълг, а за това, че не полага достатъчно усилия да намали дефицита, за да няма нужда от този дълг“, посочи той. „Нека тези политически партии, които днес повдигнаха дебата за ролята и отговорността на българския парламент като върховен орган на власт, да осъзнаят, че управлението се формулира само по един начин – взимане на решения и носене на отговорност. Който не е готов, не може да се нарича управленец“, завърши изказването си Горанов.

От Патриотичния фронт отново обявиха, че няма да подкрепят ратификацията. От „Атака“ също се обявиха срещу дълга. По време на изказванията си от трибуната лидерите на двете партии започнаха да се обиждат един друг. Това доведе в скандал, в който се включиха и други депутати и се стигна почти до бой. Заради сдърпването председателят на НС Цецка Цачева обяви 10 минути почивка.

Вицепремиерът Ивайло Калфин направи намек за оставка заради позицията на парламентарната група на АБВ

Той съобщи от трибуната, че тази сутрин е поставил пред премиера въпроса за ефикасността си в правителството. Калфин обърна внимание на депутатите, че днес обсъждат не вземане на дълг, а споразумение с посредници, от което не следва вземане на дълг – това е в приоритетите на парламента. Когато за 2015 г. България има да връща 7 млрд. лв., няма значение дали е външен или вътрешен дълг, вие сте го гласували със закона за бюджета, когато сте приели 2,5 млрд. лв. дефицит, сте го гласували със закона за бюджета и сега се изненадвате – общо за тази година прави 9,5 млрд. лв., гласувани от тази зала, обобщи Калфин. И днес някой излиза и започва да си играе с думите „ама това е външен дълг, а не е вътрешен, ама защо така го правите, очевидно е, че това се гласува всяка година“, коментира той.

16-те милиарда лева, за които дебатираме днес, вече са изхарчени заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на разискванията

В над 40-минутна реч пред депутатите той призова депутатите да дадат възможност на българското правителство да си плаща сметките, като ратифицира договорите. Към 19 февруари 2015 година правителството на България разполага оперативно с 547,9 млн. лева. Държава с 31 млрд. лв. бюджет се оказва с 547,9 млн. лв. разполагаем ресурс, обясни пред депутатите министърът. Това са парите във фискалния резерв, които не са блокирани по закон и могат да се ползват.

Моля ви за 12 млрд. лв. да вземем решение, поиска Горанов от народните представители. Решение, от което по думите му зависи дали българското правителство ще има или ще остане без инструментариум да си плаща сметките.

Дебатът трябва да бъде за дефицита, категоричен е министърът. Ако няма дефицит, коментира той, лявата доктрина ще „закъса тежко“. Той припомни, че от 2009 г. нашето общество живее непрекъснато в заеми, както и, че в бюджета за тази година вече е заложен 2,5 млрд лв. преразход. Най-малката сума, за която трябва да се подготвим е 14,5 млрд лв., за 2016-17 сме предложили поетапно намаляване на преразхода, но все още бюджетът ще има дефицит, обясни Горанов.

Той каза още, че е против вдигане на данъците, защото политика се прави през разходната част на бюджета, а не през приходната. Затова, обясни Владислав Горанов, дефицитът трябва да бъде финансиран и, ако не искаме да ни се смее целият свят, трябва да си плащаме сметките.  Той обясни, че ако през месец май не се върне мостовия заем от 3 млрд. лева, използван за изплащане на гарантираните влогове от КТБ, договора може да се удължи с още шест месеца, но през октомври трябва да тези пари да се върнат на банките.

„Дългът не е причина, той е следствие. Дефицитът не е причина, той е следствие”, обяви още министърът.

По-рано лидерът на Движението за права и свободи (ДПС) Лютви Местан поиска да бъде отложено гласуването на договорите. Той поиска вместо това днес да бъдат проведени сериозни консултации с премиера и финансовия министър, в които да участват и лидерите на опозиционните партии и експерти.  Местан направи това предложение в началото на разискванията по темата в пленарна зала. То обаче беше отхвърлено. В гласуването 59 народни представители бяха „за“, 127 гласуваха „против“, а 30 се въздържаха.

Разговорите са наложителни, за да се избегне спорът за размера на старите задължения, които страната трябва да погасява в следващите три години, смята лидерът на ДПС. По думите му разминаванията са в пъти – от 6 млрд. лв. до 12 млрд. лв. „Има разминаване в оценки на водещи експерти, които твърдят, че в най-фриволен прочит на фактите плащанията за предишни дългове са в размер на около 8 млрд. лв. Наши експерти твърдят, че компромисно можем да говорим за стойности малко над 9 млрд. лв. В проекта четем 12 млрд. лв.“, каза Местан. По думите му това не прави чест на българската държава, която отвън изглеждаме като „разграден двор“.​

Пред журналисти Росен Плевнелиев призова за сблъсък на аргументи в парламента

Нека да се изяснят точно цифрите, поиска държавният глава в отговор на въпрос за това, че като че ли управляващата коалиция не може да получи подкрепа за емитирането на новия заем. „Тогава, когато става въпрос за милиарди, не може да има различни трактовки и различни обяснения. Цифрите няма как да бъдат сбъркани и не могат да бъдат политизирани. Тогава, когато имаме най-ниските исторически нива на лихви в Европа от 200 години насам, когато днес Европейската централна банка обявява лихва от минус 0,2%и правителството се опитва да рефинансира държавни дългове при двойно или тройно по-изгодни условия, има смисъл.

Следователно трябва да има дебат, който е разумен, с аргументи, и да се прецени дали заемът трябва да бъде 16 млрд., кога ще се тегли, за какъв период от време, колко голям да бъде – това, разбира се, са подробности“, коментира държавният глава. Той изтъкна, че никога досега не е имало толкова изгодни възможности за финансиране на държавите. Президентът Плевнелиев посочи, че ЕЦБ е произвела хиляди милиарди евро и те са с отрицателни лихви, трябва да се възползваме, но не да политизираме излишно и не да изпуснем момент, в който да икономисаме по стотици милиони левове на българските граждани от лихви.

Трябва да го направим с аргументи, отговорно, посочи Плевнелиев, по чиито думи парламентът е на ход. По думите му, ако при една такава елементарна, ясна ситуация, в която има и много сериозен смисъл, българският политически елит днес се провали, това означава нова фаза на нестабилност, която никой от нас не си пожелава. Пред Народното събрание има два протеста срещу взимането на дълга, на които се събраха симпатизанти на Атака и БСП:

1 коментар

  1. Бай Ганя каза:

    Ние сме една малка, но много проста страна, не само държавата. Ликуй народе, носете си новите дрехи и харчете, вече няма за какво да се притесняваме, нищо не зависи от Вас. Кога беше време да сте гледали.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране