02.02.2020 | 15:34
Гешев: Арестът на Васил Божков е официално потвърден
В ОАЕ е задържан и собственикът на ФК "Левски" Георги Попов, тепърва ще се иска екстрадиране

Арестът на издирвания хазартен бос Васил Божков заедно с още две лица е официално потвърден, съобщи главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна, предават „Дарик нюз“ и Нова тв. „Има официално потвърждение от Обединени арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица“, посочи Гешев.  По-късно бе уточнено, че едното от задържаните с Божков лица е Георги Попов – мажоритарният собственик на ФК „Левски“. Властите в емирствата са изпратили официално потвърждение до българските власти и за ареста на Попов, който държи 85% от акциите в клуба.

По думите на главния прокурор предстои изпращане на документи за екстрадиция по процедура, която е ползвана и в други такива случаи. „Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите“, коментира Иван Гешев.

В събота Националната телевизия обяви, че станали ясни неизвестните до момента от групата на Васил Божков. Това били неговите бизнес партньори – Борис Бекяров, Георги Попов и Александър Тумпаров, твърди БНТ. Бе обявено, че в събота  преди обяд на летището във Виена бил задържан Борис Бекяров и властите в Австрия очаквали искането за екстрадиция от наша страна. В петък вечерта пък същото се твърдеше за арест в ОАЕ на самия Божков и един от неговите съдружници. Днес Гешев говори за Божков и двама от неговите хора.

ОАЕ дълго време отказваха да екстрадират българи по международни заповеди за арест. Така например през 2012 г. обявеният за наркобос Христофорос Аманатидис-Таки бе арестуван в Дубай, но след това бе освободен. Той и до днес живее необезпокояван там. През септември 2019 г. обаче от Дубай бе екстрадиран Георги Станоев – малката Бирма, който бе издирван за участие в престъпна група за производство на нелегални цигари. По неофициална информация той сам се е предал и е пожелал да се върне в България. Няколко дни по-късно Бирмата беше пуснат под домашен арест.

И от днешните думи на Гешев, става ясно, че евентуална екстрадиция на Божков ще отнеме много време. Освен това към момента изобщо не е ясна на каква основа би могло да стане изобщо връщането на бизнесмена. Към момента не е обявявано официално да има някаква спогодба, независимо, че се заговори, че има работна група, която да създаде такава.

Преди четири дни Гешев обяви, че Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба. Отделно, изготвена е европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване. „Това е поредният олигарх, който избяга от България, не знам къде се намира“, коментира тогава обвинител №1.

По повод питането до КС и записите на президента и шефа на ВВС, главният прокурор уточни, че Румен Радев не се разследва в момента.

„Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябваше да направя аз с това дело – да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин – да сезирам КС“, каза Гешев. „Няма лично отношение и не водят се лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона“, каза още Гешев.

Иван Гешев бе във Варненско, където при спецоперация на полицията и прокуратурата в град Белослав и варненското село Синдел, бяха задържани 11 души с повече от две висящи съдебни дела.

Акцията срещу битовата престъпност започна вчера в цялата страна, като първите действия бяха в столичния квартал Христо Ботев. Заедно с Гешев бе и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Двамата бяха посетиха пристанище Варна-Запад, където бяха открити общо 127 контейнера с отпадъци внос от Италия.

Главният прокурор Иван Гешев разпореди преди около две седмици на административните ръководители на прокуратурите в страната да извършат извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства и да повишат ефективността на взаимодействието с МВР по тези дела.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране