31.10.2018 | 18:04
Какво не знаем за „удобните флагове“
През последните години под флаговете на Панама, Маршалските острови и Либерия плават най големите търговски флотилии

Морското търговско корабоплаване е най важната част от световната транспортна система. Корабите превозват над 70% от товарите на световния търговски обем. Конкуренцията в морския транспорт е огромна и корабособствениците използват всички възможности за намаляване на разходите си. Една от тези възможности им дават така наречените „удобни” флагове.

През последните години под флаговете на Панама, Маршалските острови и Либерия плават най големите търговски флотилии. Удобни флагове предлагат много страни, като някои от тях нямат никакъв опит или традиции в областта на администрирането на кораби. Изискванията към техническото състояние на кораба и квалификацията на екипажа от страна на такива администрации са минимални. Такива флагове се наричат „Мики Маус флагове” и всеки сериозен корабособственик ги избягва. На тях няма да се спираме.

Предимствата на удобните флагове са в две основни области – експлоатацията и защита на собствеността. Така например корабите, плаващи по флага на Маршалските острови, могат да бъдат обособени като отделни икономически субекти. Теса собственост на специфични международни бизнес корпорации и могат да имат счетоводни процедури, определени от и удобни за собствениците, обяснява Красимир Грудов (grudov.iri@gmail.com). Той е специален агент на „Флаг Маршалски острови“ за България. При него при строга конфиденциалност можете да подготвите всички документи и да ги пратите в регионалните офиси – за яхти – в Швейцария, за кораби – в Гърция.

Държавата на флага не изисква никакви отчети. Тъй като търговските кораби, особено контейнеровозите и танкерите посещават доста пристанища и престоят им е относително кратък, отпадането на необходимостта от изпращане на оригинални документи, както и изискванията към формата на тези документи, свързани с експлоатацията на кораба – разходи, доставки на материали и др. премахват бюрократичния кошмар, който съществува в почти всички държави, особено развитите.

Изискванията на сериозните администрации към квалификацията на екипажите са високи. Такива са и изискванията към техническото състояние на корабите, плаващи под флаговете. Корабите, плаващи под флага на Маршаловите острови трябва да бъдат на не повече от 10 години при първата регистрация под този флаг. Едновременно с това процедурите по извършване на проверките са максимално гъвкави и упростени, и отчитат интересите на корабособствениците. Не е необходимо представителите на администрацията на флага да пътуват до мястото на проверката за сметка на собствениците на кораба, каквато е практиката на повечето европейски морски бюрокрации.

Яхтите под флага на Маршаловите острови могат да бъдат регистрирани за 1 или за 3 годишен период, което спестява значителни средства и време на собствениците. Обикновено собствениците на яхти са богати хора и състоянието на такива кораби е по правило много добро.

Яхтите се използват от собствениците или се отдават под наем – чартират се. За облекчаване на поддръжката на яхтите за лично ползване, плаващи под флага на Маршалските острови,те могат да бъдат отдавани под наем за не повече от 84 дена на година.

Въпросите на защитата на собствеността и финансовата част на корабоплаването са много важни за корабоплаването като международен бизнес. В повечето случаи вписването на ипотеки при външно финансиране на покупката на кораби е изключително опростено и правно издържано, така че да бъде приемливо от банките и да бъдат максимално защитени собствениците на корабите. Удобните флагове защитават собствениците на корабите, плаващи под тези флагове от селективно отношение на властите на държавите, които корабите посещават. През Втората световна войнаСАЩ са превозвали товари за Европа с кораби под такива флагове за да се избегнат обвинения от страна на воюващите страни.

Що се касае анонимността на собствениците, тя се осигурява от формата на собственост на кораба – чрез Международна Бизнес Корпорация, която може да има акции „на приносител”. Такива корпорации могат да се използват във всички подобни случаи при покупка на недвижими имоти, за консултантски и търговски операции и други.

ЕС създаде списък на офшорните зони, но извади от него някои от държавите, стоящи зад удобните флагове (Маршалските острови и др.) . Интересите на бизнеса и свободата на корабоплаването са гаранция, че тези флагове ще продължават да бъдат използвани и в бъдеще. Защото са наистина удобни.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране