18.12.2019 | 12:31
Кънев ще настоява за реакция от Брюксел на водната криза в Перник
В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС

С водната криза в Перник трябва да се запознае и Европейската комисия, заяви пред журналисти в Страсбург евродепутатът Радан Кънев. Евродепутатът от “Демократична България“ подчерта, че вече събира подписи сред българските евродепутати за устен въпрос към Еврокомисията за проблемите с водата в Перник.

“В България се харчат стотици милиони по водни проекти, финансирани от ЕС. Резултатът е 130 хиляди българи без достъп до питейна вода, защото водата в Перник вече няма тези качества. Тревожна е перспективата за зимата, тъй като не се знае откъде ще има вода в града до снеготопенето. Надяваме се и на достатъчно сняг на Витоша”, каза Кънев, цитиран от БНР.

Според него страната ни може да търси съдействие в две посоки.

“Едната посока е подпомагане, включително финансово, за спешни мерки и поне временно решаване на проблема. Другата е помощ в разследването и установяване на причините как се стигна до тук“, каза той.

В сряда в Перник няма да има вода между 6 часа сутринта и 9 часа вечерта. През това време водопреносната система трябва да бъде подготовена за новия режим на водата от понеделник. В рамките на новия едноразов режим перничани няма да имат водоподаване между 16 и 22 часа всеки ден.

Междувременно Министерството на регионалното развитие съобщи, че ще осигури близо 2 милиона лева, с които да започне изпълнението на първите спешни мерки за решаване на водния проблем на Перник.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране