30.10.2019 | 11:04
Лозан Панов: Изборът на Гешев е режисиран
Изпълнителите на сценария получават ниска оценка, заяви председателят на ВКС

Избирането на Иван Гешев за нов главен прокурор е режисирано. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов пред Би Ти Ви.

Той допълни, че съдебната система в страната е зависима от другите власти. Според него най-смущаващ е фактът, че повечето от съдиите във Висшия съдебен съвет са подкрепили Иван Гешев.

Запитан защо той не е подкрепил Гешев, Панов отговори: “Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите. Ние обаче избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества. И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало”.

Според Лозан Панов за този избор “сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка”. “Монолитно – и прокурорската колегия, и съдийската колегия от представената политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно изборни кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция”, каза още той. И посочи: “Ще използвам думите на Румен Янков или поне ще се опитам да ги перифразирам – когато съдиите и членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Всъщност, политиците винаги са имали интерес да избират във ВСС зависими магистрати”.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране