01.08.2015 | 0:09
МВФ няма да спасява Гърция
Тръгнаха пазарлъците за новия пакет от 86 милиарда евро

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че няма да се присъедини към новата спасителна програма за Гърция, докато условията за устойчивост на дълга и икономическите реформи не бъдат гарантирани.

“С цел да се гарантира средносрочната устойчивост, има необходимост от трудни решения и от двете страни. Трудни решения в Гърция по отношение на реформите, както и трудни решения сред европейските партньори на Гърция за намаляване на дълга”, каза служител на МВФ. “Ние няма да отпуснем на Гърция нова програма, докато тя преговаря с европейските правителства и докато не се потвърди способността на Атина да изплати дълговете си”, казват от фонда.

Ключовите преговарящи от Европейския съюз и Международния валутен фонд започнаха вчера интензивен кръг преговори с гръцките власти в стремежа да договорят детайлите на третия пакет международна финансова помощ за тази страна на стойност 86 милиарда евро, предаде Асошиейтед прес.

Официалните представители на МВФ, ЕС и Европейската централна банка първо се срещнаха с гръцкия министър на финансите Евклидис Цакалотос и с министъра на икономиката Йоргос Статакис, след като от началото на седмицата бяха водени технически преговори между екипите на кредиторите и Атина за реформа на данъчната система и за регулацията на пазара на труда.

Кредиторите са поискали от правителството на Гърция да отмени т. нар. данък солидарност, който се удържа от заможните граждани, за да се издържат бедните в страната. Това бе съобщено от гръцкото финансовото министерство. Кредиторите са предложили да бъде отменен специалният данък солидарност в размер на 8 процента, с който се облагат доходи от над 500 хиляди евро, тъй като смятат, че въпросният налог може да доведе до неплащане на данъци.

Техническите екипи на кредиторите преценяват, че ставката от 8 процента е висока. От своя страна правителството изтъква, че определянето на размера на ставката за тези доходи е политическо решение и че се отнася до преразпределяне на икономическите тежести върху населението на страната. Специалният данък бе гласуван от гръцкия парламент, а ставката по него за доходи до 12 хиляди евро е нулева, до 20 хиляди евро е 0,7 на сто, до 30 хиляди – 1,4 на сто, до 50 хиляди – 2 на сто, до 100 хиляди – 4 на сто и над 500 хиляди евро – 8 на сто.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране