24.10.2019 | 2:12
Над 1000 души се включиха в марша срещу избора на Иван Гешев
"Мафията вън", "Гешев е позор", "свобода", викаха събралите се

В навечерието на избора на нов главен прокурор, в центъра на София се проведе поредният протест – марша за свобода. Този път под надслов „Светлината пробива мрака!”. Протестът срещу избора на Иван Гешев за обвинител номер едно тръгна от Съдебната палата.

“Мафията вън”, “Гешев е позор”, “свобода”, викаха събралите се над 1000 души. Демонстрацията се проведе часове преди пленума на Висшия съдебен съвет, на който се очаква той да бъде избран. Полицейското присъствие бе сериозно, бяха затворени ключови кръстовища в центъра, а много столичани не успяха да се приберат по домовете си заради променен маршрут на градския транспорт.

Акцията беше под надслов “Светлината пробива мрака”, а събралите се осветиха площада пред бившия партиен дом с телефони, запалки и лампи. Демонстрацията започна пред Съдебната палата, след това тръгна шествие към “триъгълника на властта”. Крайната точка беше Народното събрание.

Протестиращите настояха президентът Румен Радев да не подписва указа за назначаването на Гешев. Те са готови да внесат искане в президентството държавният глава да върне кандидатурата. Ако той го направи и ВСС я прегласува, Радев няма да може отново да върне избора. Протестиращите обаче настояват той да сезира Конституционния съд.

Очаква се демонстрация срещу избора на Гешев да има и утре сутринта. Тя обаче ще се проведе пред ВСС.

“Зависимостите и влиянията в Съдебната власт са вече явни, сега броят гласовете. Но ние сме готови да ги осветим и да се опитаме да ги възпрем, като организираме и жива верига със светлини и фенери в “триъгълника на властта”, на Ларгото, и кажем ясно, че не приемаме тази гавра с правосъдието, правата и свободите ни“, заявявиха участници в протеста.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране