09.04.2020 | 13:46
Над половината българи смятат заплахата от коронавируса за преувеличена
В същото време 69% се страхуват, че те или близките им могат да се заразят, показва сондаж на „Галъп”

Българите имат противоречиви представи и усещания за пандемията. Такъв извод може да се направи от проучване на „Галъп интернешънъл”, проведено на 6-7 април.

Над половината (55%) смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена. В същото време обаче 69%  в една или друга степен се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавируса.

Задълбочават се потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. 9% казват, че дори са останали без работа. Това е сериозен ръст спрямо предишните две седмици – в края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, са били 3 на сто, а седмица по-късно – 6 на сто. Близо една десета от пълнолетното население явно намира, че е загубило основен източник на доходи, и този дял устойчиво расте в последните седмици, посочват социолозите.

Общо 77% приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса. 22% са на противоположното или дори крайно противоположното мнение. Заразата кара хората да стискат палци на текущата власт в своята страна, обясняват от „Галъп”. Затова и кризата дава ситуационен „бонус“ на правителствата.

57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, докато 37% са на обратното мнение. Също 57 на сто вярват, че в бъдеще основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31 на сто обаче очакват повече конфронтация.

78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои права, ако това ще помогне за справяне със заразата. 20% по-скоро отказват или съвсем отказват такава алтернатива. Точно преди извънредните мерки съотношението е било 83% срещу 16%. Може би животът при ограничено придвижване е направил повече хора критични срещу забрани, а може и да сработва нетърпеливостта на мнозина заради по-скоро плавния ръст на заболеваемостта у нас, в сравнение с други страни в Европа, предполагат социолозите.

Само 22 на сто се съгласяват с провокативното твърдение, че демокрацията не е ефективна при тази криза. Почти всички останали са „против“. Всичко това означава, че обществото ни е готово на жертви, но и не губи демократичния си рефлекс, заключават от „Галъп”.

Loading...

1 коментар

  1. Анонимен каза:

    според изследването 31 % от анкетираните Българи са изгубили дохода си.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране