11.04.2016 | 0:01
Наследничката на комунисти Бетина Жотева се заяде с журналистка заради ДС минало
Главният редактор на "24 часа" Борислав Зюмбюлев защити Алексения Димитрова от нападките

Бъдещият член на СЕМ от президентската квота и настоящ говорител на външно министерство Бетина Жотева отново блесна с непремерено изказване, което я вкара в словесна битка с журналисти. Повод за размяната на остри позиции станаха изявления на Жотева във фейсбук.

Тя използва социалните медии, за да нападне Алексения Димитрова във връзка с принадлежността й към Държавна сигурност. Димитрова е единственият представител на България, който участва в мащабната разработка по разкриване на офшорни фирми “Панама пейпърс”. Макар и на свободна практика, журналистката си сътрудничи с “24 часа” и е предоставила на медията информацията, с която разполага. Според Жотева обаче като разобличен сътрудник на ДС Димитрова нямала право да има достъп до подобни данни, а написаното от нея било със съмнителна достоверност.

Изявите на говорителката на МВнР провокираха главния редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев да излезе с остра позиция в защита на колегата. Той припомня, че вестникът му се е съгласил да провери служителите си за принадлежност към службите, а когато Димитрова е била осветлена, е подала оставка, за да не го злепоставя. Оставката не е приета. Познаваме я от 25 години и в работата й по никакъв начин не се е усетило тя да е в зависимост от някого или нещо, категоричен е шефът на “24 часа”. Тя е смел, достоен, честен и етичен журналист. Истински журналист, който проверява фактите и попадането в този консорциум не е путинска завера, а доказателство за нейните професионални качества, подчертава той.

Зюмбюлев пита защо Жотева като любител на лустрацията няма същия хъс към “колеги доносници и милиционери” в МВнР. Той припомня, че бившият й съпруг също е агент на ДС, а майка й е била съветник на Георги Първанов. Зюмбюлев пита в какво качество Жотева прави констатациите си. “Ако това е лично мнение, прави впечатление, че го споделяте в работно време на платените от мен като дългогодишен данъкоплатец компютър, телефон или какъвто там дивайс използвате, по време, през което ви плащаме заплата. Очевидно заетостта ви не е голяма. Недопустимо е висш държавен служител, каквато сте вие, да оказвате натиск върху разследващ журналист. Защото това може да означава, че в държавната власт има сили и лица, които искат истината за панамските офшорки да остане скрита”, завършва Зюмбюлев.

Бях в отпуск, писах във фейсбук от личния си айпад от къщи, впусна се в обяснения Жотева. “24 часа” публикува отговора й, в който тя твърди, че почти не използва служебния си компютър за фейсбук или други лични задачи. Твърди, че не си е позволявала служебни коментари в социалните мрежи. Съгласна е, че министерството е пълно с бивши сътрудници на ДС, но до пенсионна възраст те не можело да бъдат отстранени поради липса на законово основание. Жотева се опитва да умилостиви Зюмбюлев и твърди, че редовно се информира от вестника. Смята препратката към семейството й за не особено изискана.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране