10.01.2020 | 16:21
Нено Димов остава в ареста за 72 часа, повдигнаха му обвинение
Бившият екоминистър е основният виновник за водната криза в Пернишко

Министърът на околната средата и водите Нено Димов ще остане в ареста още 72 часа след нареждане от прокуратурата. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, защото е дал разрешение за ползване на водата от язовир Студена“ за промишлени цели на металургичното предприятие „Стомана“ и „Топлофикация–Перник“. Димов е правел това, въпреки че е бил предупреден няколко пъти от шефа на пернишкото ВиК за намаляващите обеми в язовира.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обясни, че доказателствата по делото сочат за проявена умишлена безстопанственост от Димов. Прокурорът обясни, че министърът в продължение на много време не е обръщал вниманията за намаляващите обеми на водата в язовир „Студена“, въпреки че е получавал „точни графици и обеми“. Димов е разрешавал на дружества да ползват дори по-големи обеми, отколкото му е било поискано.

„Това не е еднократен акт на министъра. Щетите са огромни: 97 000 души са на воден режим“, каза прокурор Кънев. Той допълни: „Ние като прокурори не можем да закараме вода в Перник, но можем да изправим пред съда. Тези хора биха имали вода, ако министърът е изпълнил задълженията си“ .

Прокуратурата не е успяла да намери нито едно доказателство, че при ремонта на язовира е била изпускана вода. Ремонтът е бил извършен изцяло на подводен принцип от водолази.

По-рано в четвъртък Димов подаде оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщи правителствената пресслужба. Арестът на екоминистъра обаче бе определен като „показно убийство“ от вицепремиера Красимир Каракачанов, който е лидер на ВМРО, от чиято квота пък Димов е част от кабинета.

В четвъртък министърът първо бе отведен за разпит от спецпрокурора Ангел Кънев, а късно следобяд стана ясно, че е бил арестуван за 24 часа.

Малко преди това премиерът Бойко Борисов заговори за оставката му и обясни, че тя ще бъде обсъждана на коалиционен съвет с Обединени патриоти.

„Имах разговор с премиера. Ще ви кажа, ще прочетете (дали ще има оставка) след това показно убийство“, каза Каракачанов пред БНР.

В четвъртък стана ясно, че се претърсват домовете на бившия областен управител Ирена Соколова и ексшефа на местното ВиК Иван Витанов. След това се появи неофициална информация, че двамата са били задържани. От прокуратурата не потвърдиха.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране