05.02.2020 | 15:09
Нивото на язозир „Студена“ се вдигна с 14 сантиметра
Кметът на Перник заговори за облекчаване на водния режим в края на пролетта

Добри новини за нивото на яз. „Студена“ съобщи кметът на Перник Станислав Владимиров. За последното денонощие нивото на язовира се е покачило с 14 см., а притокът на вода е стигнал 843 литра в секунда. Оттокът е под 300 литра в секунда при действащия режим. От кметството очакват притокът да е по-голям от досега регистрираните количесва и идната седмица, защото на Витоша продължава да вали, а времето е меко и снегът се топи.  „Това ще даде шанс да не се навлиза в мъртвия обем на язовира и да продължи черпенето на вода от водовземната кула“, коментира кметът Владимиров.

Строителството на новия водопровод от Мало Бучино до Перник, който трябва да свърже водопреносните системи на София и Перник, върви по график, изтъкват от кметството. Дори и след пускането му в експлоатация градът ще продължи да бъде на същия режим на водата, който действа в момента, защото количествата, които ще се доставят от София, са до 300 л. в секунда.  В момента се проектирали трасетата на водопровода през града, за да може в рамките на 10 дни да започне работата.

„Ако времето е благоприятно, в края на пролетта ще можем да говорим за промяна на режима към по-лек“, коментира кметът. Започнал е и ремонтът на пречиствателната станция, но той вероятно ще отнеме поне три-четири месеца. Изготвен е алтернативен план за пречистване на водата с утаители при висок приток или евентуално вземане на вода от мъртвия обем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране