11.04.2019 | 11:47
Новият ни еврошампион нямал къде да живее и умирал от глад
Божидар Андреев се справял с редица трудности

Свърши чакането и България отново има европейска титла в щангите. Големият талант Божидар Андреев ликува снощи в категория до 85 кг на първенството на Стария континент в грузинския град Батуми (с двубой от 345 килограма, като в движението изтласкване записа нов европейски рекорд – 192 кг). За последно България имаше европейски шампион в този спорт преди 5 години, когато в Израел със златните медали се окичиха Иван Марков и Ивайло Филев.

За 21-годишния Божидар Андреев, родом от сливенското село Тополчане, това не е първи голям успех. През 2014 г. талантът направи фурор на олимпийските игри за младежи в Нанджин, където завоюва златото. Принуден е обаче да се справя с редица трудности и да живее в нищета.

Миналата година, след дълга пауза (близо три години), Андреев се присъедини към националния отбор и спечели злато на европейското първенство (до 23 г.), провело се в полския град Замошч в категория 77 кг (с 338 кг двубой). По-късно през годината се нареди девети на Световното в Ашхабад (Туркменистан) с 335 кг в кат. 73 кг.

Андреев е възпитаник на сливенската школа с треньор Пламен Братойчев. Именно той го открива, забелязвайки таланта му. През 2011 година Братойчев взима Божидар под крилото си в Сливен, изтегляйки го от селото му Тополчане.

Впоследствие обаче се появяват редица проблеми, включително и възниква напрежение между състезателя и Българска федерация по вдигане на тежести. Ръководството й не позволява на Братойчев да пътува с Божидар по състезания.

Напрежението между щангиста и федерацията се заражда на Евро 2016 за мъже във Фьорде (Норвегия), когато треньорът на националите Иван Иванов заявява за последния му опит 191 кг и той ги изтласква. Братойчев обаче разкритикува решението на Иванов, защото със 192 кг Андреев е щял да спечели бронзов медал в изтласкването и по този начин да получи по-добро финансиране за подготовката си.

„Казах на Иван Иванов да заяви 155 кг в движение изхвърляне, а той записа само 153 кг. След това в изтласкването поисках 192 кг. Иванов ми обясни как със 191 съм щял да стана трети. Вдигнах ги, зарадвах се, а после се оказа, че съм четвърти“, разказа за случилото се тогава Божидар Андреев.

Заради липсата на жилище в Сливен и невъзможността да плаща наем за квартира, той е приютен за известно време от треньора си Пламен Братойчев.

„Живях у тях, но ми е неудобно. Преди това обитавах една малка стаичка в залата“, разказа тежкоатлетът.

В дълъг период от време Божидар живее с едва 200 лева на месец. Толкова му отпуска държавата като стипендия. „Ние като клуб му осигуряваме храната и задължителните витамини. Той обаче има нужда от нормален живот. Недопустимо е една от най-големите ни надежди в щангите да живее в мизерия. Не ми се ще да мисля, че всичко това е така заради факта, че Божидар е от ромски произход“, разказа треньорът Пламен Братойчев.

Андреев известно време работи и в супермаркет в Сливен, за да изкарва пари и да не гладува.

Хората, които го познават, още са учудени защо е отказал страхотната оферта от Азербайджан. От там го търсят през 2014 година, след като печели олимпийската титла на Игрите за младежи в Нанджин, и му предлагат 250 хиляди долара. Божидар обаче отказва да се състезава под флага на Азербайджан.

„Категоричното му решение е, че ще носи медали и слава само и единствено на родината си България“, споделиха източници на БЛИЦ от Сливен.

Въпреки трудностите и безпаричието, Божидар ежедневно е в залата и тренира усърдно, за да кове успехи. Триумфът му в Грузия не е никак случаен. Класата на Андреев е очевидна, а предпоставките за още успехи в бъдеще са налице. Разбира се, ако получава нужната подкрепа на родната федерация по вдигане на тежести. Сега Машината от Тополчане насочва усилия към следващите си мечти – Олимпиадата в Токио през 2020 година, както и световното първенство.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране