01.08.2015 | 0:02
ОББ купува банка “Пиреос”
При успех България става първата страна, в която гръцките банки завършват преструктурирането си

Гръцката банка „Пиреос” преговаря с Националната банка на Гърция да обединят дейността си в България, като българската „Пиреос” се влее в Обединена Българска Банка, собственост на Националната Банка на Гърция, съобщава икономическото издание euro2day.gr.

Ако се стигне до съгласие, българският пазар ще първият в Югоизточна Европа, където гръцките банки ще завършат преструктурирането си. Преди десетина дни „Алфа банк” продаде клоновете си в България за едно евро на Пощенска банка, собственост на гръцката Eurobank.

Така на територията на България ще останат да оперират две гръцки банки – Eurobank и Националната банка на Гърция, които ще имат по-голям пазарен дял и по-голяма възможност за разрастване. Експерти смятат, че двете дъщерни банки в България са стабилни и нямат нужда от допълнителна рекапитализация, нито пък ликвидността им зависи от банките-майки в Гърция. Дали обаче ОББ и Пощенска банка ще останат и занапред под гръцки контрол не може да се прецени в момента, това ще зависи от процедурите за рекапитализация на банките-майки.

В Румъния засега не се очакват подобни сливания, защото румънската икономика е в ръст и перспективите пред банките са положителни. В Кипър Eurobank и Alpha Bank възнамеряват да поддържат операциите си, докато банка „Пиреос” е в преговори с Гръцката банка в Кипър да й продаде дъщерните си клонове.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране