01.12.2019 | 15:23
Проф. Румен Гечев: Не съм доволен от работата на прокуратурата!
Панацеята е не къде се намира прокуратурата, а колко добре работи с останалите институциите

Прокуратурата е изключително важно звено, определящо за целия механизъм за работата на съдебната система. няма как да сме доволни от ефективността ѝ, мнението ни съвпада и с оценката на европейските институции. Ние сме посочени като страната с най-голяма корупция”. Това каза зам.-председателят на бюджетната комисия от БСП проф. Румен Гечев пред Канал3.

“Очевидно трябва да има Велико народно събрание. Право е на президента да свика такова. Съдебната система поради липса на капацитет или умишлено не се справя. Панацеята е не къде се намира прокуратурата, а колко добре работи с останалите институциите.

За нашата действителност прокурорът няма да е добър ход да е част от правителството. Ние предлагаме прокурорът да е подопечен на парламента и да има отчетност. Без да бъде зависим. Странна е възможността на българската прокуратура да може да спре прокурорска проверка, да прекрати дело. Тоест прокурорът може да се изкуши да закрие съдебна процедура, която би могла да завърши с осъждане на едно лице”, е позицията на депутата от БСП.

“Няма решение на групата за Цацаров, всеки ще гласува по съвест. Не оспорвам неговите качества, добър професионалист е. Имам резерви във връзка с това, че сме най-корумпираната държава в ЕС. Вината не е само в прокуратурата. Не съм доволен моята страна да е най-корумпирана, чуждите инвеститори ни заобикалят заради това.не съм доволен от работата на прокуратурата. До момента КПКОНПИ не прави нищо. Ще се въздържа от гласуването, но ще гледам делата”, заяви Гечев.

Бившият министър разкри и някои от идеите на БСП, с които социалистите имат амбицията да променят към добро живота на българите, както и представата на опозицията за Бюджет 2020.

“Предлагаме широка практика в ЕС. На ключови хранителни стоки да падне данъка на 5 %, а на лекарствата на НЗОК от 20 % да падне на 9 %. Това, че ще влязат по-малко данъци в бюджета ще се отрази на бюджета със 700 млн. Ще компенсираме с по-високи доходи. По-големият БВП ще доведе до по-голям бюджет”, коментира Гечев.

“Преструктурирането на бюджета означава решаване на проблеми, стимулиране на икономическия растеж и решаваме демографския проблем. Ще увеличим майчинските до минималната работна заплата от 650 лв. Тези пари ще дойдат от българите, които получават 7,8, 10 000 лева. Това са 3 % или 10 000 души. Майчинските на майките студентки се качват на 6000 лв. Минималната пенсия трябва да бъде обвързана с минималната работна заплата, а тя ще зависи от промените в средната работна заплата”, каза още депутатът от БСП.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране