14.01.2020 | 12:56
Прокуратурата: Гешев не е казвал, че са открити документи в дома на Нено Димов
Министърът в оставка е в ареста, като това решение може да се обжалва

Изявлението на главния прокурор Иван Гешев от понеделник по темата с ареста на подалия оставка Нено Димов и проверката за вноса на боклуци у нас не е коректно предадено. Това твърдят в прессъобщение от прокуратурата.

В понеделник Гешев бе във Враца, където участва в пресконференция за убийството на 18-годишното момиче в село Галиче. На въпрос за проверката на вноса на боклуци у нас, той първоначално отказа да коментира. Впоследствие все пак обясни, че България не заслужава да бъде превърната в кошче за боклук или тоалетна чиния и каза, че е разпоредил проверка за отпадъците.

“В деня, в който се извършваше претърсване в служебни помещения на министъра на околната среда и водите, колегите от ДАНС и МВР паралелно извършваха проверка в това направление. Имаме намерение да изясним тази тема, в случай, че бъдат констатирани доказателства за извършени престъпления от някои лица, да бъде ангажирана тяхната наказателна отговорност”, бяха думите на главния прокурор.

В момента Димов е обвинен в безстопанственост заради водната криза в Перник. Министърът в оставка е в ареста, като това решение може да се обжалва. За това, че при ареста му са намерени документи, свързани и с други теми, намекна още миналата седмица наблюдаващият прокурор Ангел Кънев. Той обясни, че при претърсванията е открито писмото на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, с което се иска корекция на концесионната зона на дружеството “Юлен” в Банско. Кънев обаче не каза къде точно е открито е писмото.

Темата с вноса на боклук бе повдигната, след като през декември италианската полиция спря влакови композиции с боклук, насочени към България. Димов твърдеше, че от екоминистерството не е искано разрешение за вноса им.

Малко преди Нова година плевенската прокуратура започна разследване как се съхраняват няколко хиляди тона отпадъци на площадка край града. Внесен от Италия боклук бе открит и във Враца. Засега обвинения за отпадъците не са повдигани.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране