26.10.2018 | 9:28
Прокуратурата проверява ремонта на „Граф Игнатиев“
Под въпрос остават търгове за още няколкостотин милиона лева, за които "Джи Пи Груп" кандидатства.

Прокуратурата е изискала от Столична община документите по обществената поръчка за ремонта на бул. „Граф Игнатиев“. Това стана ясно от изказване на главния архитект на София Здравко Здравков пред bTV. Информацията бе потвърдена от столичния кмет Йорданка Фандъкова.

Прокуратурата бе сезирана от неправителствената организация „Спаси София“. Повод за сигнала е разследване на организацията, в което се твърди, че два от кандидатите за дейностите на стойност 24 млн. лв. са били отстранени при противоречиви обстоятелства.

В резюме: от „Спаси София“ твърдят, че градската управа е променила проекта за „Граф Игнатиев“ в хода на ремонта и полаганата в момента от изпълнителя „Джи Пи Груп“ виброизолация е същата, заради която неин конкурент е бил отстранен от търга. До тази ситуация се е стигнало след корекции на критериите „в крачка“.

Арх. Здравко Здравков уточни, че и вътрешните проверки са започнали, но така и не разясни дали става дума за нарушение на Закона за обществените поръчки. По думите му промяната в критериите е била наложена заради грешки на автора на проекта инж. Румен Борисов. В разгара на скандалите около „Граф Игнатиев“ инж. Борисов се отказа от работата си по ремонта с мотива, че фирмата изпълнител използва изолационен материал, различен от първоначално заявения и който всъщност ще усилва трептенията от трамваите по околните сгради.

В тази връзка главният архитект на столицата съобщи, че „се ревизира проектът за ново трамвайно трасе по ключовия столичен бул. „Цар Борис Трети”, като е възможно той да бъде преработен“. Негов автор отново е Румен Борисов. Интересен щрих е, че инж. Борисов е автор на проектите за една трета от трамвайните трасета в София, на втората и третата линии на метрото, както и на отклонения на първия диаметър.

Колкото до изпълнителя на дейностите на „Граф Игнатиев“- „Джи Пи Груп“, прокуратурата започна досъдебно производство за пране на пари срещу лице, свързано с компанията, по думи на Сотир Цацаров. В този случай държавното обвинение бе сезирано от разследващи журналисти и вицепремиера Томислав Дончев заради съмнения за злоупотреба с евросредства чрез консултантски фирми. Министър-председателят Бойко Борисов нареди на Агенция „Пътна инфраструктура“ да намери законов способ, така че да извади компанията от всички проекти с европейско и държавно финансиране. „Джи Пи Груп“ обаче дори не дочака мерките на пътната агенция и сама се отказа от два спечелени договора. Първо – от строителството на тунел „Железница“ за 185 млн. лв., а впоследствие не подписа контракта за реконструкцията на трамвайното трасе по линия №5 в столицата, оценено на 46 млн. лева.

Под въпрос остават търгове за още няколкостотин милиона лева, за които „Джи Пи Груп“ кандидатства. Фирмата е част от консорциум, кандидатствал по една от трите обособени позиции (за 354 млн. лева) за изграждането на жп трасето между Елин Пелин и Костенец. Освен това строителният гигант е и сред претендентите за строежа на газовата връзка между България и Гърция с индикативна стойност 145 млн. евро.

1 коментар

  1. Клеповац каза:

    То вече е ясно, че ремонтът върви не само добре, но е и качествен, но нека устите на БСП да се запушат още малко

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране