07.01.2015 | 18:27
Провокациите на ”Шарли ебдо” (видео)
Френското списание се подиграва с папи, президенти и пророка Мохамед без страх и милост

Запазена марка на френското списание”Шарли ебдо” са провокациите – подиграва се с папи, президенти и пророка Мохамед без страх и милост, припомнят световнитя агенции. Левоориентираният сатиричен седмичник, излизащ във вестникарски формат, стартира през 1970 г. като продължител на седмичника “Хара-Кири”, който е забранен заради обидните критики към френските власти.

Впоследствие “Шарли ебдо” често е ставал ответник по съдебни дела по обвинения в клевета, но е бил мишена и на нападение със запалителна бомба.

Проблемите започват през февруари 2006 г., когато вестникът препечатва две от карикатурите на Мохамед на датския карикатурист Курт Вестергор, които вече бяха предизвикали масови протести из ислямския свят. Няколко мюсюлмански сдружения призовават списанието в съда, но той постановява, че карикатурите са насочени срещу тероризма, е не исляма.

През 2011 г. изданието излиза със специален брой, озаглавен “Шария ебдо” и посветен на изборната победата на ислямистката партия “Ан Нахда” в Тунис. Издателите отбелязват, че “гост-редактор” на броя е самият пророк Мохамед, която е заплашил със “сто камшика, ако не умрете от смях”. В деня, когато “Шария ебдо” стига до вестникарските щандове, в редакцията избухва запалителна бомба. Броят бива разпродаден за часове, а някои френски политици се изказват в защита на правото на мнение на вестника.

През януари 2013 г. “Шарли ебдо” излиза в 64 страници със забележката, че това е част първа от поредица карикатури, описващи живота на пророка. “Ако хората искат да бъдат шокирани, те ще бъдат шокирани”, казва тогава главният редактор Стефан Шарбоние.

В интервю от 2012 г. той заявява, че за него Мохамед не е нещо свещено. “Не обвинявам мюсюлманите, че не се смеят на нашите рисунки. Аз живея по френския закон. Не живея по закона на Корана”.

Не само ислямът е мишена на сатиричните стрели на “Шарли ебдо”. Изданието е публикувало карикатури на оттеглящия се папа Бенедикт XVI в страстна прегръдка с ватикански гвардеец, на бившия френски президент Никола Саркози с вид на болнав вампир, както и как ортодоксален евреин целува нацистки войник.

Понякога вестникът с вид на списание публикува и резултатите от журналистически разследвания из средите на силните на деня във Франция.

Днес няколко въоръжени с автомати “Калашников” нападатели откриха стрелба в редакцяита на “Шарли ебдо” в Париж. 12 души бяха убити, а 20 ранени.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране