14.12.2019 | 18:13
Румен Петков: Възмутен съм от интервюто на президента
Изразява съмнение по енергийни въпроси, а повече от половин година не взе никакво отношение по темата

От 1 януари 2020 година България няма да бъде на газовата карта на Европа като транзитираща държава. Това заяви на пресконференция в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде „Фокус“.

„Това престъпление се дължи на триото Иван Костов, Сергей Станишев и Бойко Борисов“, добави Петков. „Аз съм силно смутен от интервюто на президента Радев по една от телевизиите. В него, след като той повече от половин година има стратегически център около себе си, в който има енергиен експерт, засега никога не е взел позиция по състоянието и развитието на енергетиката ни, а изразява съмнение и настоява отсега нататък да се прави оценка на това как ще повлияе изграждането на Турски поток в България и евентуалното изграждане на интерконекторите Гърция – България и България – Сърбия за другата тръба“, добави Румен Петков. Той посочи, че през 2017 година България е транизитирала 17, 2 милиарда куб.м газ, през 2018 – 14,3 милиарда куб.м и на 1 януари 2020 година ще транзитираме 0 куб.м газ . Според Петков през последните две години има едно съзнателно забавяне на проекта Турски поток от страна на премиера Борисов.

„Ние имаме ясно поети ангажименти, миналата година през декември беше обявена за успешна фаза 3 и се предвиждаше генериране на приходи от транзитна газ на първи януари 2020 година, добави Петков. По думите му премиерът Борисов е лъгал вътре в страната ни, но е лъгал и Сърбия, Унгария, Австрия и Русия. Петков посочи още, че през 2017 година сме имали 207, 5 млн. лева приходи от транзитна газ, през 2018 година вече има редуциране на приходите – падаме на 202, 9 млн. лева приход, а от 1 януари 2020 година приходите ще са нула. Всичко това, според него, ще има цена. Парите няма да влязат в бюджета ни за здравеопазване, за социалната сфера ,за образование. „Ще загубим 200 млн. лева заради неспособността на премиера да изпълни поет ангажимент“, добави Румен Петков.

Той припомни, че още миналата година ПП АБВ е предупредила за този проблем, но никой не е реагирал, парламентът също си мълчи. Според Румен Петков България ще стане пряко зависима от доставките на газ, вместо да е страна, която генерира приходи и гарантира енергийната сигурност на Европа. „Тревожна е и тенденцията за нарастване на приходите от вътрешен транзит. Това го плаща нашата икономика и ние като потребители. Приходите за 2017 година са 70 милиона лева от вътрешен транзит, а за 2018 са 84 милиона лева“, добави Петков. Той е смутен и от фактът, че нито синдикати, нито работодатели реагират на това, което значи, че са готови да плащат скъпа газ. „Ако ще товарим вътрешните сметки, то икономиката ни ще става все по-неконкурентноспособна“, каза още Румен Петков.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране