28.11.2019 | 17:34
Само евродепутати от ДПС подкрепиха Истанбулската конвенция в Европарламента
Единствените трима, гласували против от Алианса на социалистите и демократите, са български социалисти
Мустафа Карадайъ и протежето му Илхан Кючюк

С огромно мнозинство – 500 „за“, 91 „против“ и 50 „въздържал се“, Европейският парламент гласува незаконодателна резолюция за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. Сред нейните вносители е и евродепутатът Илхан Кючюк, съобщи БНР.

Одобреният текст призовава седемте държави, които са я подписали, но още не са я ратифицирали – България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Обединеното кралство, да го направят без отлагане.

Справка на вота показва, че в подкрепа на документа са гласували само двама от българските евродепутати – един от съвносителите на документа Илхан Кючюк и Атидже Алиева-Вели от „Обнови Европа“.

Асим Адемов, Андрей Новаков, Александър Йорданов от ЕНП, Ангел Джамбазки  и Андрей Слабаков от групата на европейските консерватори и реформисти са гласували против.

Въздържали са се Радан Кънев, Андрей Ковачев, Емил Радев, Ева Майдел от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от социалистите. Гласуването на Станишев е повече от странно, защото той като председател на ПЕС неведнъж се е изказвал в подкрепа на конвенцията и е критикувал позицията на БСП и Корнелия Нинова.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократите има единствено 3-ма против и това са българските евродепутати Иво Христов, Цветелина Пенкова и Петър Витанов.

Евродепутатите осъждат атаките и кампаниите срещу Конвенцията в някои страни, които са основани на умишлено неправилно тълкуване и невярно представяне на нейното съдържанието пред обществото.

ЕП също така потвърди позицията си в подкрепа на целевото заделяне на 193,5 млн. евро за дейности за предотвратяване и борба с основаното на пола насилие в рамките на програмата „Права и ценности“ на ЕС.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране