01.09.2020 | 23:46
САЩ разследват най-богатия българин Влад Тенев
Хиляди клиенти губят пари заради проблеми с онлайн платформата "Робинхуд"

Българинът Влад Тенев се превърна в милиардер буквално за дни благодарение на кризата с коронавируса. Неговата компания Robinhood, която се занимава с търгуване на акции без комисиони за всяка транзакция, успя да набере финансиране в размер на 280 млн. долара, което вдигна стойността на компанията на 8,3 млрд. Типично по нашенски обаче, 34-годищният баровец се оказа разследван от властите.

Комисията по ценни книжа и борсите и регулаторният орган за финансовите пазари в САЩ разследват реакцията на технологичната компания Robinhood при мистериозното прекъсване на работата на платформата в началото на март на тази година.

Бързоразрастващият се гигант, който вече премина капитализация от 10 млрд. долара, е компания, която предлага възможност за търговия на капиталовите пазари – без такси и комисиони, и през последните години е изключително популярна сред по-младите активни граждани или т.нар. милениали. Съосновател на платформата е американският предприемач от български произход Владимир Тенев.

През март обаче брокерската му компания се появи на първите страници на всички бизнес издания в света, и то не за добро. През целия ден на 2 март и през по-голямата част на 3-ти платформата за търговия на компанията беше изцяло затворена, лишавайки своите клиенти от възможността да участват в търговията. Тези дни обаче са доста критични за началото на кризата – пазарите бяха волатилни, акциите бележеха спадове и ръстове и практическата възможност някой да не е успял да направи големи пари е напълно реална.

Според Bloomberg и Buisnessinsider регулаторите във Вашингтон са особено заинтересовани от липсата на адекватна реакция по време на проблема. Оказва се, че освен платформата за търговия по същото време колабира и помощният клиентски център на компанията, което вече изглеждало малко съмнително. Офисите на местните регулатори из цял САЩ били заляти с оплаквания, а някои от тях споделили, че се чувстват като „вторичен обект за поддръжка на клиенти на Robinhood“. Клиентите посочвали, че мнозина от тях дори не са могли да намерят посочен телефонен номер за помощ на сайта. Някои от губят хиляди долари само защото не са успели да затворят сметките си навреме.

„Що се отнася до парите ви, проблеми като този не са приемливи. Ние осъзнаваме, че ви разочароваме и нашият екип се ангажира да подобри услугата“, написаха от Robinhood още тогава.

Днес обаче тя отказва да коментира разследването, но отбелязва, че тази година е удвоила своите представители за обслужване на клиенти и ще продължи да наема стотици други. Инженерните екипи пък работели денонощно, за да подобрят сигурността на платформата и за да гарантират, че повече такива проблеми няма да има.

Жалбите към нея обаче така и не са спирали да валят. Недоволните клиенти дори окрупняват своите оплаквания по няколко накуп и към момента Федералната търговска комисия е получила 473 доклада от януари до средата на юли. Сравнението с другите конкуренти – Charles Swab, E-trade и Fidelity, в никакъв случай не е в полза на Robinhood.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране