10.09.2020 | 12:30
Скандал в Брюксел заради България! Вера Юрова: Не съм съучастничка на Борисов!
Еврокомисарката призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор, защото сраната ни не изпълнява препоръките на Венецианската комисия

Европейската комисия изпадна в неудобство днес в Европарламента, защото бе атакувана от много евродепутати, че проявява необективен подход към България и си затваря очите пред проблемите, заради които протестира българското общество. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (ЛИБЕ) обсъди състоянието на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), за който българското правителство упорито твърдеше, че е прекратен, предаде „Сега“.

Заместник-председателката на ЕК Вера Юрова (Чехия), която отговаря за правосъдието, се опита с общи думи да заобиколи острите проблеми, като акцентира на стари констатации по МСП за напредък на България чрез законодателни и структурни промени. Тя пропусна да каже дали вижда реален напредък в борбата с корупцията на високо равнище и с организираната престъпност, но отбеляза, че положението в страната продължава да е под наблюдение и затова МСП не е прекратен. Вместо това отклони вниманието на евродепутатите към подготвяния нов механизъм за върховенство на закона във всички държави в ЕС, за който на 23 септември ще бъде представен първи доклад.

След като изслуша двайсетина евродепутати, от които над три четвърти се изказаха критично за ЕК и необективното й отношение към България, Вера Юрова изплю камъчето: „ЕК не може да направи кой знае какво по отношение на държавите членки. Нека да сме наясно – ЕК не може да играе ролята на прокурор. Тук трябва да се намесят държавите членки (Съвета на ЕС – бел. ред.)“

Въпреки старанието си да оневини Еврокомисията за снизходителния й подход към българското правителство, тя призна, че има голям проблем с отчетността на главния прокурор, защото България не изпълнява препоръките на Венецианската комисия. Също така посочи и катастрофалното положение на свободата на медиите. Юрова се засегна от репликата на ирландката Клер Дали (Групата на Европейската обединена левица – Северна зелена левица), която направо й каза, че „бездействието на ЕК е равносилно на съучастие“ ( на управляващите в България). „Няма нищо такова – не съм съучастничка на Борисов“, отвърня тя.

Ръководителката на работната група на ЛИБЕ Софи Инт Велт (Нидерландия), която на 28 август обсъди положението в България, се противопостави на прекратяването на МСП, докато още не е задействан новият контролен механизъм, като каза: „Не можем да си събуем старите обувки, преди да сме си купили нови“.

От българските евродепутати най-остро изказване направи Елена Йончева, която призова: „ЕК трябва да избере кое й е по-скъпо – българската демокрация или Бойко Борисов“.

Преди дебата за МСП имаше дискусия за свободата на словото в ЕС и отново България бе поставена на прицел. Няколко евродепуати изтъкнаха, че тя е по-зле от всички останали, защото е на 111-то място в световната класация на „Репортери без граници“, докато обичайно критикуваните в ЕС Полша и Унгария са доста по-напред. Общата констатация, че в целия ЕС има влошаване на състоянието на медиите, не помогна да се скрият специфичните проблеми в България. „Трябва да се прави разлика между държавите: Финландия е на 2-ро място в класацията, а България е на 111-то“, посочи Елена Йончева.

И в двата дебата евродепутатите изразиха тревога, че полицията в Бълария се отнася брутално към журналстите, които отразяват протестите. Отправен бе призив към главния прокурор Иван Гешев да обърне повече внимание на този проблем.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране