17.11.2020 | 17:40
Следенето на хора под карантина чрез телефона е противоконституционно
Текстът, защитаван от ГЕРБ, бе порязан от Конституционния съд

Конституционният съд реши: хрумката на ГЕРБ, скрепена със закон, хора под карантина заради коронавируса да могат да бъдат следени от МВР чрез трафичните данни на мобилните им телефони, е противоконституционна. Реиението е взето с мнозинство от 10 гласа, като с особено мнение са излезли конституционните съдии Анастас Анастасов (бивш депутат от ГЕРБ, преди това съдия) и Павлина Панова (бивш съдия във ВКС).

Казусът стигна до КС след сезиране от депутатите от БСП. Текстът за използването на данните по Закона за електронните съобщения, които иначе мобилните оператори са длъжни да съхраняват и предоставят на компетентните органи само при нужда за разкриване на престъпления или защита на националната сигурност и след съдебно разрешение, се появи в т. нар. „извънреден закон“, приет от властта с въвеждането на първоначалното извънредно положение заради коронавируса (страната бе в извънредно положение от 13 март до 13 май – б.р.). На МВР бе позволено да има незабавен достъп до данните, при това без предварителен съдебен контрол (с последващ такъв). Освен това мярката, оказа се тогава, не важи само за периода с извънредни мерки, което бе пореден аргумент на социалистите да сезират КС.

Самият текст на всичкото отгоре бе внесен по „любимия“ на властта начин – между двете четения на закона с противоепидемични мерки от ГЕРБ ремонтираха Закона за електронните съобщения с „преходни и заключителни разпоредби“. Още тогава от левицата припомниха, че това е погазване на парламентарния правилник.

Така на практика на органите на реда се даде право безконтролно да ни следят – стига само да посочат пред мобилния оператор, че не си спазваме предписана карантина. Като тук не става въпрос само за COVID-19, а и за редица други заболявания.

На практика в момента обхванати (само по линия на коронавируса) трябва да са стотици хиляди граждани, тъй като на карантина подлежат не само лицата, установени като положителни за COVID-19, а и техните контактни. Според данните за изминалото денонощие активните (потвърдени с PCR) случаи са близо 70 000. Тук не са включени и контактните лица.

На практика днешното решение на КС се съгласява с мотивите, с които от левицата атакуваха поправките. А те бяха: масово проследяване на огромен кръг от хора, без предварителен съдебен контрол и с лишен от смисъл последващ такъв; съхраняване на данните за местоположението на проследените хора в продължение на половин година – с неясно какви цели; приравняване на неспазващите карантина на терористи – и всичко това прието от Народното събрание „на тъмно“, набързо, без предварително обсъждане и на ръба на конституционността.

От текста на самото решение на Конституционния съд се разбира, че членовете смятат въведената по предложение на ГЕРБ мярка за несъразмерна на целите, които си поставя, а начинът, по който се въвежда – за водещ до практическа невъзможност за качествен съдебен контрол. Силна критика получава и това, че въпреки че карантинните мерки обикновено са за определен срок, сроковете за достъп на МВР до данните, които се съхраняват, не е съобразен с това. Факт – съхраняването на данните за местоположението на проследените хора, спорд закона, е продължение на половин година.
Прави впечатление, че повечето организации и експерти, които не са в пряка зависимост от държавни институции, също смятат събирането и следене на трафични данни за целите на изпълнение на карантина, при това извън обявено извънредно положение, за нарушаване на основни конституционни права. Предимно държавните институции, дали становище, са на обратното мнение. Както и Висшият адвокатски съвет.
оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране