05.02.2015 | 9:37
Смях! Жените били по-добри шофьори
По-голям процент от загиналите жени са били пътници

Шефът на „Пътна полиция“ Антон Антонов заяви, че дамите са по-добри шофьори, защото спазват правилата за движение по пътищата.

„Да, те по-често са участници в леки катастрофи. По-голям процент от загиналите жени са били пътници. Когато шофират – да, ще счупи огледало, фар, ще огъне ламарина, но ще е жива, защото кара по-бавно. Значително по-голям е процентът на загиналите мъже, които управляват автомобил – висока скорост, прав участък, катастрофирал. При жените това го няма“, казва той в интервю за „24 часа“.

По думите му повечето от загиналите в катастрофи са с много сериозна поредица от нарушения. Има и такива, които са били осъждани по два пъти на пробация.  На въпрос в Перник ли са най-недисциплинираните шофьори, той отрича и уточнява, че пернишката дирекция е на доста добро ниво при установяването на употреба на алкохол. По думите му нивото на налагане на санкциии в Перник е близко до останалите областни градове.

Антонов извежда статистика, че 660 е окончателното число на загиналите през миналата година. Той определя това като тревожна тенденция, защото трябвало да са с 60-70 души по-малко.  Според него са доста факторите, които повлияли негативно – отмяната на фишовете от мобилните камери, редуцирал се съставът в някои дирекции.

„Ако искаме да стигнем европейските държави, трябва да насочим усилията си към автоматизираните средства за контрол. Няма как да се назначават повече хора. А и физически спирането отнема 20 минути. Методът на широкообхватния контрол ще продължи да действа, но разчитаме на мобилните камери. Може би грешката при отмяната на действието им беше наша. Не обяснихме достатъчно как работят те. Не е вярно, че може да се манипулират снимки, това няма как да стане“, добавя той.

По думите му целта е да се контролират системните нарушители и мобилните камери ще изиграят решаваща роля, защото когато те работели, това довело до спад в скоростта с 10 км, а след като ги махнали – се повишила с 10-15 км в час.

„Хората си помислиха, че е дошло безвремие и никой не ги контролира. Започнаха да карат много бързо, тотално се пренебрегват правилата. Масово се отнема предимството на пешеходците. Те пък решиха, че могат да си пресичат, където си искат“, казва още Антонов.

Според него обаче в рамките на следващите 1-2 месеца нещата ще се подобрят заради новъведенията – близо 300 автомобила ще контролират пътното движение и всичко ще стане електронно. „Правим 1 млн. нарушения годишно. В голям германски град са 1,2 млн. нарушения с 64 служители, но с 320 камери, което означава, че имаме толкова малко нарушения с толкова много служители, защото технологичното ниво е ниско“, казва Антонов.

„Пътна полиция“ планира да пусне централизирана електронна система за пътно-транспортни нарушения.
Там, където има концентрация, да се показват в другата система – за управление на нарядите и служителите да контролират проблемните участъци в съответните часове. Очаква се до два месеца да е готова.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране