08.11.2019 | 9:03
Станишев оспори “завръщането на джедаите” на Нинова
"БСП не е алтернатива", "БСП се изолира и капсулира", пише ПЕС №1

“БСП не е алтернатива”, “БСП се изолира и капсулира”, “в кампанията, най-близка до хората, не се чу нито едно ляво послание”, “БСП се авторитаризира” – това са само част от критиките, които председателят на PES Сергей Станишев отправя срещу ръководството на партията дни след края на местните избори.

Станишев укорява левицата, че е преляла гласове в полза на ВМРО и НФСБ, допускайки да бъде “отвлечена на националистически терен”, както и че е освободила “целия терен в център-ляво”.

“Точно на него се прояви гражданската енергия и немалко кандидати спечелиха места в общинските съвети с традиционни наши послания. А те може би са следващи политически проекти? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще привличат гласовете на младите, активните, работещите, на хората от центъра. А БСП ще се топи в самота. В тясната ниша на популизма. Където ръководството я постави”, пише Станишев в послание, публикувано в профила му във Facebook, озаглавено “Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си!”.

Той описва резултатите от изборите за БСП като “пропуснат шанс” за партията.

“БСП повтори резултатите си от 2015 г. – 61 кметове на общини (в сравнение с 60 на предишните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На местните избори БСП е увеличила подкрепата си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области БСП няма нито един кмет на община, а в други 7 – само по един”, пише той.

Той посочва, че партията не се е възползвала от “ерозията и безкрайните скандали в управлението – от суджукгейт до апартаментгейт”, както и от “засилващото се усещане, че се движим по инерция и без ясна посока като държава”.

Станишев критикува БСП и за това, че не е направена “национална кампания за избирателна активност, за мотивиране на нашите членове и симпатизанти”, а партията е “останала във Фейсбук”. В същото време, той уличава Корнелия Нинова, че целта на кампанията й не е била победа на избротие, а “по-скоро устременост към прекия избор (на партиен председател, б.р.) през май догодина и саморазправа с вътрешната опозиция”.

“Местните избори бяха представени като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на традиционни наши крепости?

Ако наистина искаме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, трябва да сме от добрите. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло. Нужно е младите и активните хора да припознаят силата в нас, а не в моментни герои. И не, посланията за антикомунизъм при тях не работят. И не могат да служат за оправдание.

Каква е рецептата? БСП спешно да заложи на обединението, вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си. Да застане рамо до рамо с европейската левица и да се завърне на страната на промяната, с Будапеща вместо с Орбан.

Тогава всички ще празнуваме голямото завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И БСП ще управлява България!”, завършва Станишев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране