14.01.2015 | 19:16
Търсят 1 млрд. лв., изнесени от КТБ в чужбина
Премиерът Борисов призова бързо да се избере нов шеф на банковия надзор в БНБ

Държавата да си върне 1 млрд. лв., ако службите открият „къде са всички средства, изнесени от КТБ в чужбина. На това се надява премиерът Бойко Борисов, който заяви пред парламента, че Държавната агенция „Национална сигурност“ и МВР са натоварени със задачата да проследят средствата.

Министър-председателят не даде повече подробности за това как и от кого са изнесени парите. За допълнителна информация препрати към главния прокурор Сотир Цацаров. „В момента им много активни действия с други държави на ниво прокуратура“, добави Борисов.

Премиерът коментира и делото за отнемането на лиценза на КТБ във Върховния административен съд (ВАС). То започна по жалби на мажоритарните собственици в банката „Бромак“ на Цветан Василев, „Бългериън акуизишън къмпани“, която представлява другия акционер в банката – Оманския фонд, и на двамата миноритарни акционери Вера Ахунтова и Орлин Русев. Във вторник съдът изненадващо отхвърли жалбите им. Определението на ВАС, с което делото се прекратява, може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда. Ако той го потвърди, процесът за обявяване на банката в несъстоятелност в Софийския градски съд ще бъде възобновен.

Определението на ВАС дойде близо месец преди заседанието по същество, насрочено за 9 февруари. Преди това обаче съдът бе критикуван от премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, че отлага делото. „Аз бях озадачен, че няколко месеца се отлагаше делото. Нека българският съд да разбере колко е важно да се разплати“, коментира в сряда Борисов.

Приключването на делото по несъстоятелност на КТБ ще даде възможност да бъде назначен синдик на банката, който да поиска връщането на добрите кредити в нея и така да бъдат възстановени средствата във Фонда за гарантиране на влоговете в банките, с които бяха платени защитените депозити в КТБ. За целта се наложи държавата да тегли и заем от 2 млрд лв., който фондът обеща да върне предсрочно с нов заем.

Освен към съда, в сряда Борисов отправи препоръки и към парламента да избере бързо нов шеф на управлението „Банков надзор“ в БНБ, „за да се разбере състоянието и на другите банки“. „Месеци наред няма ресорен в надзора на банките и нека да се вземе решение“, заяви Борисов.

Подуправителят, отговарящ за банковия надзор – Цветан Гунев, беше отстранен от длъжност в началото на декември, след като срещу него бяха повдигнати две обвинения. Едното е от средата на юни 2014 г. и е за престъпление по служба, а второто е от края на ноември и е заради това, че е позволил увеличението на капитала на КТБ с 35 млн. лв. Тази му заповед беше отменена от БНБ с мотива, че за операцията реално с използвани средства на банката, което не е позволено.

Мандатът на Гунев може да бъде прекратен предсрочно от парламента, ако той не може да изпълнява задълженията си за период от 6 месеца или бъде осъден. По официална информация подуправителят на БНБ е в отпуск от средата на юни, когато срещу него беше повдигнато първото обвинение. Новият подуправител се избира отново от парламента, но по предложение на гуверньора на централната банка – в момента Иван Искров, чиято оставка управляващите поискаха неколкократно. Искров обаче засега няма намерение да се оттегля от поста и ако не промени решението си, може да бъде сменен при изтичането на мандата му в началото на октомври.

В сряда Борисов благодари на деветте банки, през които се изплащаха гарантираните депозити в КТБ – 3.6 млрд. лв. Към 13 януари 93 700 вложители са се разпоредили с 3.31 млрд. лв. Междувременно от Асоциацията на пострадалите от КТБ обявиха в сряда, че около 300 вложители все още не са получили част от парите си. По думите на председателя на асоциацията Божидар Томалевски вложителите са взели само 30% или 50% от гарантираните пари с обяснението, че липсвали данни от КТБ и цялата сума не е достъпна.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране