12.02.2021 | 13:05
Тихо Делян Добрев отпадна от делото за АЕЦ „Белене“
Прокуратурата твърди, че са нанесени щети за държавата за внушителната сума от общо над 500 000 000 лева

Делян Добрев е отпаднал от списъка на обвиняемите лица по делото за безстопанственост в особено големи размери по проекта за АЕЦ Белене, разкри Антикорупционният фонд (АКФ).

Фондацията разкрива, че на 8 февруари т. г., същия ден, когато бе внесено наказателното производство по делото срещу бизнесмените Бобокови, тихомълком в Специализирания наказателен съд е постъпило и дело от 349 тома „за безстопанственост в особено големи размери, представляващо особено тежък случай“. За разлика от т.нар. „афера с боклука“, по този случай държавното обвинение не разпространи никакво прессъобщение.

Обвинителният акт е по преписка на отдел „Специализиран“ на Софийска градска прокуратура (СГП) и от инициалите на четирите обвиняеми лица Р.С.О., П.В.Д., М.В.П и Л.М.В. може да се направи изводът, че става дума за разследването по казуса „АЕЦ Белене“, пишат от АКФ.

Това наистина е логично, защото през 2016 г. СГП обяви, че е привлякла в качеството на обвиняеми за безстопанственост около проекта за „Втора атомна“ трима бивши министри – Делян Добрев, Румен Овчаров и Петър Димитров, и двама бивши изпълнителни директори на НЕК – Мардик Папазян и Любомир Велков, за които се твърди, че са нанесли щети за държавата за внушителната сума от общо над 500 000 000 лева.

Инициалите на всички останали обвиняеми съвпадат, но от обвиняемите е отпаднал бившият министър от ГЕРБ в периода 2012 г.-2013 г. Делян Добрев.

Конкретното обвинение за умишлена безстопанственост срещу Делян Добрев бе за това, че като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание. Въпреки вменените му права и задължения, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него Решение на МС № 250/28.03.2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене”. В резултат на това продължили плащанията към дружеството архитект – инженер на централата. От това била нанесена щета в особено големи размери на Националната електрическа компания ЕАД в размер на 4 561 697,27 евро. Деянието представлява особено тежък случай –
престъпление по чл. 219, ал. 4, вр. ал. 3, вр. ал. 2 от НК.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране