02.12.2023 | 11:22
Вадят секирата в „бухалката“ КЗП
Министър Богдан Богданов анонсира смяна на ръководството заради "множество нарушения"

Комисията за защита на потребителите (КЗП) стана едно от „ветровитите“ места в държавата напоследък. До дни ще има поредна смяна на върха, стана ясно от изявление на министъра на икономиката Богдан Богданов, който отправи тежки обвинения към ръководството на КЗП, включително и че е действало като бухалка срещу фирми..

„Имаме множество оплаквания за нерегламентирана намеса и целенасочена кампания срещу търговци от страна на КЗП, включително репортажи и разследвания, които излязоха в публичното пространство. Инспекторатът на министерството е установил множество нарушения и са сезирани компетентните органи“, заяви Богданов пред депутати по време на парламентарния контрол, пише „Сега“.

Сезираните компетентни органи са прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, КПКОНПИ (антикорупционната комисия), а също и Инспекцията по труда.

В момента начело на КЗП е Стоил Алипиев, а негови „десни ръце“ са Ангел Джалев и Константин Арабаджиев. Тримата бяха назначени на 20 септември миналата година от тогавашния служебен министър на икономиката Никола Стоянов.

Сега одитите са установили груби нарушения и затова настоящият министър е предложил промени в състава на КЗП. „Имаме подкрепата на премиера, очакваме съгласуване и с вицепремиера и се надяваме на решение още на следващата седмица“, обясни Богдан Богданов.

Медии впрочем писаха още през септември, че Стоил Алипиев ще бъде освободен.

Дни преди анонса на министъра, на 23 ноември, шефът на КЗП успя да разгневи депутатите, като не се яви на заседание на подкомисията за борба с монополите и картелите. „Трябваше да се отчете дейността на КЗП до ноември. Бяхме поискали анализ на законодателството и дали са нужни промени, така че да се подобри работата в сферата, обясни Десислава Трифонова от ГЕРБ, председател на подкомисията, и се закани да постави въпроса за неуважителното отсъствие пред своята парламентарната група, а Румен Гечев от БСП направо предложи министърът на икономиката да предприеме кадрови промени с „възпитателна цел“.

Седмица след този епизод процедурата вече е задвижена. Министър Богданов не поясни за какви „целенасочени кампании“ и нарушения говори и дали иска смяна само на председателя или и на другите двама членове на комисията.

Като шеф на КЗП Стоил Алипиев няма кой знае какви успехи в защитата на потребителите от уловки на банки, телекоми и прочее, но пък нашумя с усилията си да накаже вносител на протеинови барчета заради несъответствие между етикета и съдържанието. Фирмата потърси защита в съда, като твърди, че не е нарушител. Въпреки че „вината“ не е доказана, КЗП вече е наложила серия глоби, „опасните“ бисквитки били спрени от продажба, а две големи вериги хипермаркети били глобени и предупредени повече да не продават въпросните протеинови блокчета. Фирмата търпи огромни загуби. Управителят й смята, че атаката идва от някой конкурент и е улеснена от КЗП.

Проблемите тръгнали, след като анонимен потребител се оплакал, че една година похапвал диетични протеинови блокчета, а те му докарали повишени нива на кръвната захар. Сигналът бил подаден в Националната асоциация за защита на потребителите (НАЗП), а тя го препратила на КЗП. Интересен детайл е, че НАЗП е предишната месторабота на Стоил Алипиев. А след като Алипиев поема държавната комисия, председател на неправителствената организация става Дамян Лазаров, който пък бе начело на КЗП в периода 1999 – 2011.

Още при назначаването на Алипиев за председател през септември 2020 г. се заговори, че чрез него Лазаров се връща в КЗП.

Преди Стоил Алипиев начело на КЗП за кратко бе Иван Франкев, активист на БСП, назначен през 2021 г., когато Корнелия Нинова бе министър. Франкев замени Димитър Маргаритов, когото Нинова направи зам.-министър. Маргаритов оглави комисията през 2015 г., като пое поста от Веселин Златев. Преди Златев КЗП бе ръководена от „ветерана“ Дамян Лазаров, който се прочу като най-дълголетния председател на КЗП (1999-2011 г.), а също и с това, че дъщерите му имат участия в десетки фирми, основно в енергийния сектор.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране