12.08.2020 | 10:40
Властта няма да оцелее до редовни избори в този режим на протести
Към началото на месец август вече наблюдаваме устойчива тенденция в подкрепа искането на оставка на сегашната власт, казва социологът от АФИС

Социологът от агенция „АФИС“ Стефан Георгиев, в интервю за Радио „Фокус“.

Фокус: Половината от пълнолетните български граждани подкрепят идеята за предсрочни парламентарни избори. Анализът е въз основа на данни от национално представително проучване на Социологическа агенция АФИС, осъществено чрез телефонно интервю на 1 200 пълнолетни български граждани в периода 3-5 август. Темата коментираме със социолога Стефан Георгиев. Добър ден.
Стефан Георгиев: Здравейте.
Фокус: Как общественото мнение анализира продължаващите вече повече от 30 дни антиправителствени протести у нас?
Стефан Георгиев: Едно е видно – към началото на месец август вече наблюдаваме устойчива тенденция в подкрепа искането на оставка на сегашната власт. Трябва да кажем, че традиционно и в предишни кабинети назад във времето сме наблюдавали т.нар. „изхабяване“ на управляващите. Това, което виждаме в момента обаче – този кабинет, за разлика от предишните правителства на Борисов, като че ли стартира с нисък праг на доверие и поредицата от кризи и скандали през последните не бих казал месеци, а директно години, всъщност в момента резултират в следното: половината от българите искат незабавно оставка, едва по-малко от 20 % от пълнолетните граждани на България предпочитат запазване на сегашната конфигурация. А правя тази уговорка, защото въпросът, който Агенция „АФИС“ задава в своите регулярни изследвания, се отличава от въпроса на други агенции. Тоест, ние не питаме просто трябва ли правителството да си отиде днес или трябва да остане, ние задаваме въпрос, който задържа 4 отговора, които да отразяват всъщност конституционната постановка в една такава ситуация: властта остава, смяна на министри е вторият вариант, смяна на кабинета и нов кабинет в рамките на сегашното Народното събрание или оставка и нови избори. Та, тези 4 нюанса, тези 4 отговора са важни, защото в момента виждаме, че по-малко българи искат смяна на министри, доста малка част от населението предпочита ново правителство в рамките на сегашния парламент и имаме втвърдяване и увеличаване на тези, които просто искат оставка и нови предсрочни избори.
Фокус: Казахте, че е ясна вече тенденцията все повече хора да искат предсрочни избори. Масово споделено от общество е това мнение за оставка на правителството. Но какво всъщност изкара хората на улицата?
Стефан Георгиев: Ние го четем като натрупване на напрежение, което просто изби. Няма нужда да припомням за слушателите поредицата от скандали, които не започнаха само през последните няколко месеца, а ако се върнем назад, още от одисеята с апартаментите на властта, терасите, непрозрачното управление, липсата на реформи, разнопосочните сигнали около коронакризата. Поредица от фактори, които като че ли напълниха чашата, а последната капка, която вече я преля, беше навлизането на Бюрото за защита към прокуратурата в сградата на Президентството. Сякаш гражданите припознаха недопустимостта на този акт поради факта, че като че ли президентът беше единствената останала институция, която да функционира в друг режим, различен от този на властта. И това нахлуване като че ли вече прля чашата. Но встрани от това през нашето проучване забелязваме следното нещо: малко над 50 %, 52 % от запитаните казват, че причините за протеста всъщност се коренят в общото недоволство от политиката на държавата – всичко, което ви изброих, плюс липсата на реформи, плюс липсата на прозрачност, плюс невъзможността да се управлява една или друга криза. Тук трябва да си кажем, че ние битуваме в криза през цялото време, просто кризата е различна, една криза замита друга криза, на първо място. На второ място, почти половината от нашите респонденти – 49 %, твърдят, че причината за протеста всъщност е нарасналото възмущение от корупцията по високите етажи на властта. Спомняте си всичките случи: подпорна стена или хотел, дали един или друг политик е отговорен за поредния скандал, отново няма нужда да припомням. Тоест, това са двата основни двигателя според българските граждани за протестите, които наблюдаваме. Далеч по-назад са причини, които също доста често се използват в публичното пространство, за да оправдаят наличието на протести, а именно това, че протестите са задвижени от външни сили е тези, която като че ли не намира основание в начина на мислене на българското общество. Едва 10 % вярват, че протестът е задействан от външни сили. По сходен начин дали протестът е борба между олигархията или пък е задвижен от опозицията, която се опитва да капитализира гражданското недоволство, това са причини, в които вярват 20-25 % от запитаните. Основното, което ние виждаме през данните: недоволство от цялостната политика на държавата, както и нарастващо възмущение от това, че властта е корумпирана.
Фокус: Твърди са позициите и на протестиращите, и на управляващите. В последните дни обаче след събитието на ГЕРБ и вчера поста на премиера във „Фейсбук“, че е взел решение, какво развитие на ситуацията очаквате?
Стефан Георгиев: Явно предстои да видим. Явно през тези дни ще видим накъде ще, каква ще е развръзката като че ли. Избягвам да правя прогнози на базата на постинг във „Фейсбук“. Не виждам обаче как властта ще успее да оцелее в този си режим до редовни избори през март месец. Въпреки че може би протестите ще станат по-вели, по-малочислени. Но ако властта продължи да твърди, че единственият изход е редовни избори през март месец, аз си представям, че наесен редом до тези искания, които в момента се скандират пред балкона на властта, ще се натрупат и много социални такива. Не само заради нарастващото неравенство, не само заради бедността, а заради преките последици, които са социално-икономически, от кризата с коронавируса. Така че като че ли разумното е оставка. А не знам дали обаче властта вече е стигнала до този извод сама. Предстои да видим.
Фокус: Предстои да видим. Добър финал на разговора ни. Благодаря ви много, г-н Георгиев.

оставете коментар

МИГNews.info не носи отговорност за коментарите на потребителите.
Коментарите подлежат на модериране.
Правилата за коментиране